Český aviatik se chystá na cestu kolem světa. S mačetou a Dvojkou na trupu

18. červenec 2018

Phileas Fogg z románu Julese Verna zvládl cestu kolem světa za 80 dní. Roman Kramařík na to bude mít 46 dní. Už 25. července 2018 odstartuje z letiště s malým letounem Cessna s imatrikulací OK-TGM k prvnímu českému sólovému obletu zeměkoule.

Misi Okřídlený lev podpoří mimo jiné i Český rozhlas Dvojka. Na trase Bělehrad–Perský záliv–Indie–Japonsko–USA–Velká Británie–Česká republika budeme s Romanem Kramaříkem ve spojení. Čekají ho 3 oceány, 3 kontinenty, 47 000 km a 200 letových hodin.

„Můj let povede přes několik moří a oceánů, kde nebude možné dosáhnout klouzáním k žádné pevnině. Nejprve půjde o Středozemní moře, potom o Arabské a Jihočínské moře. Nakonec Tichý a Atlantský oceán. Nejkritičtější bude právě Tichý oceán, který bude navíc na severu u Aljašky docela studený,“ říká český aviatik.

Mačetu s sebou

Štěstí přeje připraveným. Proto Roman Kramařík trénuje i praktický postup pro případ nouzového přistání do moře. „Když jsem si objednal balíček pro přežití, byla v něm půlmetrová mačeta. Ta je pro případ přistání v nehostinné pustině,“ říká Kramařík. Podívejte se, jak trénoval nástup do záchranného člunu.

Očekávaný návrat je 8. září 2018 do Letňan, během tam pořádaného a hojně navštěvovaného Dne letiště. Své počínaní na tak dlouhé a náročné trase bude Roman Kramařík sdílet i s rozhlasovými posluchači. A to v Odpoledni s Dvojkou a pak také na webu Dvojky a pochopitelně i na sociálních sítích.

autor: Adam Kebrt
Spustit audio