Česko zasáhly noční mrazy. Ty by mohly zničit část úrody ovoce, především meruněk

4. duben 2022 08:34

Česko zasáhly mrazy a někteří ovocnáři se kvůli tomu obávají o úrodu. Týká se to hlavně meruněk. Obrana proti nočním mrazíkům je velmi nákladná.

Čtěte také

„Půda byla už před několika dny prohřátá a porosty meruněk začaly kvést. Tak máme obavy, že nám mohou až z 90 procent zmrznout. Může tam být tak od půl milionu do milionu, na těch meruňkách,“ popisuje ztrátu pěstitel ovoce z Ostroměře na Jičínsku Petr Kareš.

Bránit se mrazům podle něj moc nedá. „Dají se použít svíce, tam je plus mínus náklad na hektar 20 až 30 tisíc korun. Nebo speciální koše, kam se dávají buď palety nebo dřevěné brikety. Další možností je zadešťování, což v našem případě nepřipadá v úvahu, jelikož nemáme rozvod vody.

Čtěte také

„A ještě další možností je zamlžování, tedy vytváření mlhy pomocí glycerínu. To je všechno na jednorázové mrazy. A také nesmí foukat vítr, vysvětluje možnosti Petr Kareš.

Vysoké náklady na obranu proti mrazům potvrzuje i předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Mráz má vliv podle něj na ovocnáře nejen ve východních Čechách. „Efektivních možností ochrany je velmi málo. A jsou to všechno opatření opravdu drahá. Od loňska ty svíce zdražily o 50 procent, takže řada ovocnářů na ně stejně nemá prostředky, aby tohle opatření ve svých sadech udělali.

Čtěte také

Jaký vliv bude mít zničení úrody na cenu ovoce zatím ovocnářská unie neví. „V tuto chvíli je absolutně těžko odhadovat nejen cenu meruněk, ale jakéhokoliv ovoce. Protože samozřejmě Česká republika více než 80 procent meruněk dováží.

„Bez ohledu na to, jestli tady nějaké úroda bude nebo nebude, o ceně rozhodnou velcí pěstitelé a hlavně obchodní řetězce a jejich marže v době, kdy se sem začnou meruňky dovážet, zejména z Itálie a ze Španělska. Odhadnout se to v tuto chvíli vůbec nedá, popisuje Martin Luvík.

Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka do cen ovoce zasáhne i vyšší cena hnojiv a energií.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související