Česko zasáhl silný vítr. Láme stromy, bere střechy, statisíce lidí jsou bez proudu

29. říjen 2017

Česko zasáhl extrémně silný vítr. Nejméně dva lidé kvůli padajícím stromům zemřeli. ČEZ už kvůli kumulaci poruch na vedení napětí vyhlásil kalamitní stav v osmi krajích. Bez proudu jsou statisíce domácností. Vítr místy doprovází déšť a sníh.

V Pardubickém kraji od rána do nedělního poledne vyjížděli k více než 200 zásahům. Nejčastěji se jednalo o spadlé stromy nebo poškozené střechy. Vichřice napřiklad poškodila střechu střední potravinářské školy v Pardubicích nebo střední školy zemědělské v Dolní Rovni.

Podobné zásahy hlásí hasiči i z Ústí nad Orlicí. Vítr poškodil i hodiny na Zelené bráně v Pardubicích, pokácel značky, stromy v Tyršových sadech i ohrady okolo stavenišť. Vichřice také přerušila dopravu na železnici a pardubický dopravní podnik nasadil místo trolejbusů autobusy. Cestující musí počítat se zpožděním vlaků.

Některé toky vystoupaly na třetí povodňový stupeň. Na horním toku například stoupá Labe, zvyšuje se i hladina Zdobnice nebo Divoké Orlice.

Čtěte také

Silný vítr od rána řádí po celém území republiky, škody způsobuje zejména na západě a na severu země. Počasí v Česku už si vyžádalo nejméně dvě oběti. V Jičíně usmrtil padající strom člověka, potvrdila policie.

V Tyršových sadech také jeden ze stromů nevydržel nápor větru

Kalamitní stav podle společnosti ČEZ v tuto chvíli platí pro Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský, Ústecký kraj a Vysočinu. Podle mluvčí firmy Soni Holingerové jsou bez elektřiny statisíce domácností. Nejčastější příčinou poruch jsou spadané stromy a větve do vedení a ulomené izolátory.

V Pardubickém kraji popadaly stromy a větvě na Chrudimsku, nejvíc kolem Chrasti a Slatiňan. V Královéhradeckém kraji hasiči odstraňovali stromy v Trutnově, Náchodě a Hradci Králové.

Hradecký meteorolog Tomáš Popelka očekává silný vítr dopoledne, odpoledne začne slábnout. Vítr bude foukat od 40 kilometrů za hodinu a na horách v nárazech až 180 kilometrů za hodinu. Výstraha platí pro celé území republiky až do 19 hodin.

Část střechy střední školy potravinářské v Pardubicích sebral vítr
Vítr zničil ciferníky na Zelené bráně v Pardubicích
Vichřice láme stromy i uprostřed města
autoři: pta , red , zen | zdroj: ČTK
Spustit audio