Česko patří v léčbě mrtvice mezi tři nejlepší země na světě. Klíčové je přijet včas, zdůrazňuje neurolog

31. říjen 2018

Mrtvice je třetí nejčastější příčinou úmrtí celosvětově. Už dvanáct let je 29. říjen věnován kampani za prevenci a boj proti tomuto onemocnění v rámci Světového dne mrtvice. Jak poznat mrtvici už od prvních příznaků?

Do nedávné doby proti mrtvici neměli lékaři v ruce žádnou zbraň. Teď už účinnou léčbu znají, ovšem je potřeba, aby byla podána pacientovi včas. Jednoduchou pomůckou pro rozpoznání náhlé mozkové příhody je anglická zkratka FAST, která v sobě zahrnuje tři základní první příznaky onemocnění: Face – Arm – Speech – Test/Time.

Jak poznat základní tři příznaky mrtvice?

F/ náhle vzniklá porucha hybnosti tváře – pokleslý koutek (Face)

A/ porucha hybnosti končetin na jedné straně těla (Arm)

S/ porucha řeči (Speech)

T/ poslední písmeno zdůrazňuje, jak důležitou roli hraje v úspěšné léčbě čas (Time)

„Největší chybou je onemocnění nepoznat, druhou největší chybou je snažit se dopravit pacienta do nemocnice sám,“ varuje Aleš Tomek z Neurologické kliniky 2. LF UK a FN Motol. „Sanitka bude vždycky rychlejší. A navíc v České republice je 45 specializovaných center, která vědí, co mají dělat, a dělají to dobře. Laik ale většinou nemůže vědět, ve kterých nemocnicích jsou.“

Na mrtvici se nejde připravit

Aleš Tomek

Na to, že pacienta obchází hrozba mrtvice, se bohužel nelze připravit. Podle Aleše Tomka je mrtvice jako blesk z čistého nebe, nepředcházejí jí žádné varovné příznaky. „Už první příhoda bohužel může být tou poslední,“ říká neurolog.

Mrtvice vzniká buď zneprůchodněním mozkové cévy, nebo jejím prasknutím. V prvním případě dojde k nedokrvení mozkové tkáně, v druhém ke krvácení do mozku. Léčebný postup se diametrálně liší, ale ani laik ani lékař bez CT vyšetření nedokáže oba typy od sebe rozlišit. Právě proto je tak důležité dostat se do nemocnice co nejdříve.

Rizikové faktory pro vznik mozkové mrtvice

1/ věk

2/ neléčený zvýšený krevní tlak

3/ neléčená cukrovka

4/ obezita a nedostatek pohybu

5/ alkohol, cigarety

Čas na prvním místě

„Až v devadesáti procentech případů jde u mrtvice o nedokrvení mozkové tkáně. Pokud se pacient dostane do nemocnice do hodiny od vypuknutí příznaků, dokážeme vyléčit více než polovinu těchto případů,“ říká Aleš Tomek. „Po třech hodinách vyléčíme jen jednoho pacienta ze sedmi. A po čtyřech a půl hodinách dokážeme trombolýzou vyléčit už jen jednoho pacienta ze čtrnácti.“

Do deseti minut od příjmu pacienta na specializovaném nemocničním oddělení jsou lékaři schopni mít k dispozici výsledky CT vyšetření mozku. „Polovina pacientů v České republice je léčena do 23 minut, přičemž celosvětově jsou tyto časy dvou- až trojnásobné,“ zdůrazňuje Aleš Tomek s tím, že péče v českých specializovaných centrech patří mezi nejlepší na světě.

autoři: Zuzana Burešová , and
Spustit audio