České Skalici se nedaří sehnat kronikáře města. Pozice vyžaduje zodpovědnost, vytrvalost i nadšení

10. červen 2021 09:33

Dělat kronikáře města není nic snadného a když jeden skončí, je těžké najít náhradu. Alespoň tak to říkají starostové některých měst, kteří problém s výměnou kronikáře řeší často několik let. České Skalici na Náchodsku se nedaří už několik let sehnat kronikáře města. 

Kronikáři by nemělo neuniknout nic podstatného z místního dění. A to není podle zástupců České Skalice snadné.

Čtěte také

Nezávislá místostarostka České Skalice Gabriela Jiránková listuje jednou z českoskalických kronik z posledních let. Na zapisování současných místních dějin ale chybí kronikář.
„Kronikáře města hledáme od roku 2018, kdy ukončila dlouholetou činnost paní Olga Rejdáková."

Provizorně se o zapisování dění stará Lada Vacková ze Střediska volného času Bájo. Oficiální kronikářkou ale být nechce.
„Je to poměrně časově náročné. To si myslím, že odrazuje i spoustu případných zájemců. Nejde také jen o to události sepisovat, ale určitě by bylo vhodné se spousty těch akcí přímo účastnit, být tam osobně přítomný, což já úplně časově nezvládám, vzhledem k práci a rodině."

České Skalici se nedaří sehnat kronikáře města

Jenže sehnat kronikáře není prý podle Gabriely Jiránkové vůbec jednoduché.
„Vybrat kronikáře je opravdu velmi obtížné i přesto, že se to zdá být jednoduché. Určitě musí umět správně psát a být kronikářem celým svým srdcem a duší."

Česká Skalice není jediná, které se nedaří městského kronikáře najít.

Čtěte také

Donedávna se se stejným problémem potýkal také Jičín. Jak potvrzuje místostarosta ze Sdružení pro Jičín Petr Hamáček, město ho hledalo ještě déle.
„My jsme hledali kronikáře asi šest let. Protože jsme vždy někoho našli a on pak zjistil, že to není úplně jeho šálek kávy. Ale teď máme kronikářku, se kterou jsme maximálně spokojení."

Na jednom se obě města shodnou, mít kronikáře je velmi důležité kvůli budoucím generacím a to i v době, kdy existuje tolik jiných dobových záznamů.
„To, že si přečtete noviny a zápisy z městské rady, vám nedá přesný obrázek, jak to aktuální dění vnímá společnost. Což si myslím, že je právě úloha kronikáře."

V České Skalici se kronika bude prozatím psát do konce tohoto roku. Jestli se do té doby městu nepodaří najít nového kronikáře, bude muset hledat další provizorní řešení.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související