České poště chybí před Vánočními svátky doručovatelé a brigádníci

22. listopad 2017 10:35

Česká pošta hledá před Vánoci brigádníky - zásilek je totiž od listopadu do konce prosince výrazně víc, než v jiných obdobích roku. V celém Česku chybí zhruba tři tisícovky lidí, pošta chce ale i přes tenhle nedostatek doručit vánoční dárky včas. Bát o osud svých zásilek by se neměli ani lidé v Královéhradeckém kraji.

„Pokud se bavíme konkrétně o Královéhradeckém kraji, tak těch stálých zaměstnanců na pozici doručovatelů nám chybí několik desítek. Konkrétně na pozici balíkový doručovatel je to zruba desítka osob a na pozici listovní doručovatel bychom potřebovali asi 20 stálých zaměstnanců," popsal mluvčí České pošty Matyáš Vitík situaci v kraji, pokud jde o zaměstnance pošty.

Brigádníků potřebuje pošta v celé zemi kolem tří tisíc.

Nechybí všude - například depo v Hradci Králové má lidí relativně dost, klepe na dřevo vedoucí depa Robert Janata: „Nechci se zařeknout, ale opravdu to máme v tuto chvíli pod kontrolou."

02023536.jpeg

Většina stálých zaměstnanců královéhradeckého depa pracuje na poště dlouhé roky a jak říká Robert Janata, tuhle práci musí mít v sobě, musí bavit. Jen kvůli výplatě to dělat nejde - a o Vánocích to platí dvojnásob.

„V tom prosinci už tady chodí jako živí mrtví. Ale myslím si, že ti pošťáci to prostě v sobě mají. A jsou si vědomi důležitosti doručení těch balíků," vysvětluje Robert Janata.

Ani brigádníci ale všechno nezachrání. Obvykle jde o lidi bez praxe a bez zkušeností.

„Zaučit brigádníka, to je běh na dlouhou trať. To je tak na měsíc, na to nemáme vůbec čas. Snažíme se ty brigádníky dávat na nějakou jednodušší práci. Nebo se nám osvědčilo, dávat brigádníka do auta k řidiči. A oni pak společně běhají, předvolávají si zákazníky a tím urychlují celé doručování. Takže jsou schopni za ten den doručit víc zásilek," dodává Robert Janata.

Podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka patří Královéhradecký kraj k těm, kde se poště daří brigádníky hledat relativně dobře - na rozdíl třeba od Prahy nebo středních Čech.

A včasné doručení vánočních dárků by tak kvůli případným personálním problémům ohroženo být nemělo.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související