Česká spořitelna chce 204 milionů korun za zrušení sKaret

14. listopad 2013
Zprávy

Česká spořitelna žádá za zrušení sKaret 204 milionů korun. Náhradu chce po ministerstvu práce a sociálních věcí. Projekt pro výplatu sociálních dávek zrušil k prvnímu listopadu zákon.

Dokumenty dnes Česká spořitelna předala ministerstvu práce a sociálních věcí, řekla Českému rozhlasu mluvčí Helena Matuszná:

„Na základě nezávislého odborného posouzení požadujeme částku zhruba 204 milionů korun. Jde o náklady nezbytně nutné k zajištění služeb požadovaných ve smlouvě s ministerstvem práce a sociálních věc,“ uvedla Matuszná.

Podle smlouvy měla spořitelna přes sKarty vyplácet sociální dávky až do roku 2024. Kritizovaný projekt ale končí k 30. dubnu příštího roku.

O náhradě dnes mluvil generální ředitel spořitelny s ministrem v demisi Františkem Koníčkem. Ministerstvo se zatím k požadavku spořitelny nevyjádřilo. Už před časem ale ministr uvedl, že určité náhradě se jeho resort bránit nebude.

„Nebráníme se kompenzaci v takové výši, kde dojde k prokázání zcela nesporných nároků, které smlouva definuje. Ale co je to nesporný nárok a co je nárok sporný, o tom právě budou ta složitá právní jednání,“ poznamenal tehdy.

Plastovou kartu má necelých 280 tisíc lidí. Úřady práce teď rozesílají držitelům dopisy, jak mají dál postupovat.

Systém sKaret začal fungoval loni za exministra Jaromíra Drábka. Projekt kritizovala tehdejší opozice, část koalice a také odbory. Výhrady měl i ombudsman a ochránci soukromí. Na podzim sněmovna i Senát schválily zákon, který sociální karty zrušil.

sKarta - vývoj událostí
autoři: teb , mta
Spustit audio