Česká republika má nejnižší výkupní ceny mléka v Evropské unii

22. září 2010

Česká republika má podle agrární komory nejnižší výkupní ceny mléka v Evropské unii. Náklady na výrobu převyšují minimálně o jednu korunu realizační cenu. Zemědělci chtějí proto protestovat proti nezájmu vlády situaci řešit. Protože klesly výkupní ceny většiny komodit, nemají produkci mléka čím dotovat. Předseda dozorčí rady Agrární komory České republiky a ředitel Agrodružstva Lhota pod Libčany Pavel Veselý připravované protesty zdůvodňuje: "Ministerstvo zemědělství je tady od toho, aby dbalo na to, aby tady to zemědělství bylo a to, co se děje teď, krize v cenách, nikoliv v odbytu. Protože potraviny se jíst musí, prodáváme stále, ale prodáváme už pod cenou. Takže prostě chceme, aby se ministerstvo postaralo, aby to bylo z našich zdrojů."

"A i jako občané upozorňujeme na to, že tady existuje určitá potravinová bezpečnost a je důležité, aby se potraviny vyráběly v místě svého vzniku," dodal předseda dozorčí rady Agrární komory České republiky a ředitel Agrodružstva Lhota pod Libčany Pavel Veselý.
Ministr zemědělství Petr Gandalovič odmítá záměry Agrární komory. Protože se situaci na trhu s mlékem snaží řešit v zájmu zemědělců.

Spustit audio