Česká Lípa nabízí lidem označení kol. Značky můžou pomoci v případě krádeže

Lidé v České Lípě si můžou nechat bezplatně označit svá kola, koloběžky či invalidní vozíky. Miniaturní značky budou zaregistrované v mezinárodní databázi a polici pomáhá identifikovat a policii pomáhají v jpátrání v případě odcizení. Služba je pro občany České Lípy zdarma. Termín označení je ale nutné zarezervovat.

Rezervaci termínů spustila Česká Lípa na stránkách městského dopravního hřiště. Prvních sedmapadesát termínů pro aplikaci značek lidé rozebrali za několik hodin. Termíny na srpen a září město v zatím neupřesněné době vypíše na webu www.dhcl.cz. 

Město má letos v plánu označit dvě stovky kol a až padesát invalidních vozíků. Zájemci musí mít občanský průkaz a ideálně kupní smlouvu. Pokud kupní smlouvu občan mít nebude, stačí čestné prohlášení, že je majitelem kola nebo invalidního vozíku. Podle místostarosty Jaroslava Turnhöfera ze spolku Živá Lípa poté akci vyhodnotí a na příští rok případně objednají více sad takzvané neviditelné DNA.

Metoda zvaná forenzní značení spočívá v označení kola, koloběžky nebo vozíku unikátní látkou, ve které jsou mikrotečky s kódem. Takto označené vozidlo má pak svoji jedinečnou syntetickou DNA, obdobně unikátní jako otisk prstu. Ačkoli jsou mikrotečky s kódem neviditelné pouhým okem, kolo je označené také viditelnou samolepkou, která potencionální pachatele informuje, že je kolo opatřeno syntetickou DNA a zaregistrováno v nadnárodní databázi výrobce tohoto značení.

Jedná se o účinné preventivní opatření, díky kterému se daří snižovat počet kradených kol. Ukazuje to praxe ve městech, kde už mají tento systém forenzního značení zavedený. V případě krádeže označeného kola je snadnější při nálezu kolo identifikovat. Navíc, označením kola nedochází k jeho estetickému či faktickému poškození, služba je pro občany zdarma.

autor: reČRoL | zdroj: web města Česká Lípa
Spustit audio