Česká Čermná a nezbední řidiči, pancéřový zvon po 60 letech a strojvedoucí Eva. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Dopravu v okolí Náchoda komplikuje řada silničních uzavírek. Dva týdny už se například řidiči nedostanou nejkratší cestou ve směru na Dobrošov, objízdná trasa má ale 30 kilometrů. Tomu se někteří řidiči snaží vyhnout a našli si tak novou cestu, přes Polsko a hraniční přechod v České Čermné. Jenže tím porušují dopravní předpisy.

„Potkávám úplně cizí auta, která pravděpodobně jezdí zákazem,“ říká Miroslav Kožešník, který bydlí v České Čermné čtvrt století, navíc přímo u silnice, po které vede zkratka do Náchoda přes hranice s Polskem. O zákazu podle něj řidiči dobře ví. „Řidiči jedou, rozhlíží se, potom uvidí dopravní značku, tak zastaví. Chvíli přemýšlí, ale pak mávnou rukou a jedou dál.“

Čtěte také

Na jeden z objektů tvrze Hanička v Rokytnici v Orlických horách se vrátil po více než 60 letech pancéřový zvon. Jde o sedmnáctitunovou repliku, kterou na vrchol dělostřeleckého srubu Na mýtině týdnu usadil jeřáb. O osazení pancéřového zvonu ví asi úplně všechno správce pevnosti Hanička v Orlických horách Pavel Minář. „Je to poměrně unikátní věc, protože po válce v programech Ministerstva národní obrany se osazování zvonu provádělo na jižní Moravě. Nicméně takto novodobé, rekonstrukční osazování, ještě nikde neproběhlo.“

Novou repliku pancéřového zvonu v dělostřeleckém srubu Na Mýtině v Rokytnici v Orlických horách na Rychnovsku si budou moci návštěvníci prohlédnout od chvíle, kdy bude zvon usazený.

Čtěte také

Teď se svezeme vlakem, ale i na motorce. Tyto dopravní prostředky byste si možná hned přiřadili k pořádným a silným chlapům. Ovšem existují i výjimky, ke kterým rozhodně patří Eva Koňáková z Cholenic, malé vesničky na Jičínsku. Motorky a vlaky jsou totiž jejími velkými láskami.

„Podařilo se mi získat novinářskou akreditaci do MotoGP a mluvila s Valentinem Rossim. Kolik českých novinářů to může říct?" Směje se Ing. Eva Koňáková, strojvedoucí a milovnice silných motorek.

autor: baj
Spustit audio

Související