Češi zachraňují antilopu Derbyho. Zbývá asi 200 jedinců nejkrásnější a největší ze všech antilop

12. srpen 2017
Antilopa Derbyho

A jsou to právě Češi, kteří už několik let pracují v Senegalu na přežití antilopy Derbyho. Na počátku společného projektu stála Česká zemědělská univerzita a Ministerstva životního prostředí České republiky a Senegalu. Díky Markétě Grúňové má k záchaně antilopy Derbyho blízko i ZOO Dvůr Králové nad Labem. Ve sdružení Derbianus Conservation pracuje i její kamarádka Markéta. Redaktorka Dana Voňková poslouchala vyprávění dvou Markét s velkým zájmem a teď i vás přenese do senegalského národního parku Niokolo Koba.

Antilopa Derbyho je největší antilopa na světě. Žije v Senegalu, Súdánu a Středoafrické republice. Samci jsou výrazně větší než samice a mají větší šroubovité rohy. Na hlavě mají černý pruh od čenichu po začátek čela. Kolem pysků bílé skvrny.

Antilopy Derbyho jsou společenská zvířata, ve stádě žije až 25 zvířat.

Čtěte také

Spásají různé druhy trav, listí a výhonky větví. Někdy svými dlouhými rohy lámou větve, aby se dostaly k listům. Antilopa Derbyho patří mezi okusovače, její hlavní potravu tvoří listy a výhonky stromů a keřů, ale i plody, byliny a trávy.

Zatímco početnější východní poddruh je chován v několika zoologických zahradách v USA a Jihoafrické Republice, západní poddruh mimo Senegal nenajdeme.

Vzhledem k vysokému stupni ohrožení byl pro západní poddruh zaveden záchranný program, na němž se kromě senegalské strany podílí pouze Česká Republika.

Antilopa Derbyho v rezervaci Bandia v Senegalu

Na světe zbývá pouhých 100 až 200 těchto nádherných zvířat

Antilopa Derbyho dosahuje 150 až 175 cm výšky v kohoutku a hmotnosti 300 až 1080 kilogramů. Délka těla se pohybuje od 540 do 360 cm a délka ocasu mezi 50 až 90 cm.

Srst má kaštanovou barvu, u samců je tmavší než u samic. Na ní se táhne od hřbetu až téměř k břichu deset až sedmnáct bílých svislých pruhů. Na nohách, krku a obličeji má výrazné černobílé znaky. Na krku má také dlouhý černobílý lalok kůže a na hřbetě tmavou a krátkou hřívu, která se táhne od hlavy téměř až k ocasu.

Obě pohlaví mají poměrně dlouhé, ostré a zakroucené rohy, které jsou u samců většinou větší (dosahují obvykle 120 centimetrů) a silnější. Mláďatům vyrůstají po narození krátké rovné růžky, které se postupně stáčejí až do 4 let věku, podle počtu zákrutů lze tedy přibližně odhadnout věk zvířete.