Češi si objednávají z e-shopů mimo EU stále častěji, osvobození od cla a DPH má svůj limit

13. prosinec 2018 09:11

Letos výrazně stoupl zájem Čechů o nákup na asijských nebo amerických e-shopech. Zatímco za celý loňský rok si lidé objednali ze zemí mimo Evropskou unii necelých 16 milionů zásilek, za prvních deset měsíců letošního roku je to už 22 milionů balíků.

Zájem je o oblečení, boty, kabelky nebo mobilní telefony. Všechny zásilky ze zemí mimo EU projdou velkým skladem v Praze 5, kde celníci hledají i padělky známých značek.

Neoriginální mobily odhaluje například Jan Fornůsek z Celní správy, podle kterého kvalita napodobenin roste: „Konkrétně na tomto výrobku není poznat nic, je to naprosto dokonalý padělek. Padělatelé v Číně se neustále zdokonalují a kvalita těch výrobků neustále stoupá.“

Balíky ze zemí mimo EU:
zboží s hodnotou pod 22 euro je osvobozené od cla a DPH
u zboží s hodnotou nad 22 euro se platí DPH
u zboží s hodnotou nad 150 euro se platí clo a DPH
Na balíky odeslané ze zemí Evropské unie se clo, DPH nebo např. spotřební daň nevztahují.

Podle rentgenu se posuzuje, zda je balík nutné otevřít

Padělky se ničí a objednavatel zboží přichází o peníze. Celníci mají teď před Vánocemi posílené služby. Do Česka chodí nejvíc balíků z Číny, Spojených států amerických nebo z Kanady.

Zboží ze zemí mimo EU do hodnoty 22 eur je osvobozené od cla a DPH. Nad tuto částku se platí DPH, v případě zboží za víc než 150 euro se platí i clo, i daň z přidané hodnoty. Na zásilky odeslané ze zemí Evropské unie se clo, DPH nebo například spotřební daň nevztahuje.

Celní správa:
celkový objem balíků ze zemí mimo EU:
leden až říjen 2018: 22 milionů zásilek
celý rok 2017: 15,7 milionů zásilek
celý rok 2015: 6,8 milionů zásilek

U podezřelých balíků se provádí vnitřní kontrola
Spustit audio

Související