Červnová pětka "Hostů do domu"

26. červen 2009

Začíná dlouho očekávaná doba prázdnin a dovolených. Kam zamířit za novými zážitky a poznáváním? Po Bruselu, který navíc navštívili výherci naší soutěže (více ZDE,) by nás jistě zasvěceně provedla belgická architektka českého původu Čestmíra Veselá-Meyfroidt, a večer by nás (možná) v některém místním klubu jaksepatří "rozparádila" známá česká "dýdžejka" Luca, vlastním jménem Lucie Kvasnicová. Ze zahraničí, i když blízkého, byl i náš další host, slovenský herec Andrej Hryc. Na divadelní prkna a do svého uměleckého ateliéru nás zavedla herečka Jana Krausová. V závěru týdne jsme se probírali ve strunách spolu s kytarovým mistrem Štěpánem Rakem. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Naším hostem měl být v pondělí hudební skladatel, producent, textař a zakládající člen skupiny Lucie Michal Dvořák. Bohužel, náhle onemocněl. Náhradou za něj přišla jeho přítelkyně Lucie Kvasnicová, známá spíše pod uměleckým jménem DJ Luca. Pro tuto nekorunovanou královnu současných diskoték u nás a v zahraničí je práce velkým koníčkem. Jak řekla Vladimíru Krocovi, toto málo obvyklé zaměstnání je náročné a vyžaduje mnoho talentů. Správný "dýdžej" musí mít charisma, cit pro hudbu a pro atmosféru v sále. V neposlední řadě se musí výborně orientovat s různých hudebních směrech. Proč si zvolila jako umělecké jména Luca? Prý je to hra s jejím křestním jménem Lucie. Kromě toho, má prý ráda písničku "My name is Luca" od americké písničkářské legendy Suzanne Vegy.

Logo

Do studia Českého rozhlasu v Bruselu zavítala v úterý belgická architektka Čestmíra Veselá-Meyfroidt. Podílela se mimo jiné na dostavbě Evropského parlamentu nebo Magrittova muzea. Do Belgie se přestěhovala před 20 lety a přes její počáteční obavy jí prý místní společnost přijala velkoryse a bez předsudků. "Byla jsem pro ně Češka, ale ne cizinka", svěřila se v rozhovoru s Janem Křelinou. V průběhu let si pak v této zemi vybudovala skvělou kariéru. Dozvěděli jsme se podrobnosti o různých projektech na kterých pracovala, a také názory na současnou architekturu a plastiku Entropa od Davida Černého, která byla instalována v Bruselu v době našeho předsednictví EU. (Jste zvědaví? Poslechněte si celý rozhovor)

Logo

V rámci Slovenského dne na ČRo 2 - Praha, který se konal ve středu, jsme v Atriu přivítali slovenského herce Andreje Hryce. Moderátora Pavla Kudrnu zajímalo co jej vedlo k práci honorárního konzula Seychelské republiky v SR a jak se cítil v roli generálního ředitele Nové scény v Bratislavě. Andrej Hryc vzpomínal na filmy, ve kterých hrál a pozastavil se nad skutečností, že zatímco na Slovensku se české filmy zpravidla nedabují, u nás je to naopak. Proto, jak prohlásil, snaží se propagovat v Čechách svojí rodnou řeč. Přes narůstající jazykovou bariéru, obzvlášť u mladé generace, považuje současné česko-slovenské vztahy za mimořádně dobré. A toho bychom si, podle jeho slov, měli všichni velmi vážit. Rozhovor podbarvoval hudbou a zpěvem slovenský folklorní soubor Šarvanci.(Pokud jste nemohli být s námi, atmosféru v Atriu vám jistě přiblíží velká fotogalerie, kterou najdete u článku ZDE.)

Ve čtvrtek usedla do křesla pro hosty známá herečka a výtvarnice Jana Krausová. V rámci METRopolitního léta hereckých osobností ji čeká premiéra hry "Dámská šatna" v režii Adama Goldflama a také inscenace, kterou režíruje její syn Adam Kraus. Jak prohlásila, spolupráce s ním jí těší a naplňuje mateřskou pýchou. Rozhovor s Vladimírem Krocem byl nejen o divadle, ale také o výtvarných počinech Jany Krausové. Dozvěděli jsme se, že před dvěma týdny se v Mníšku pod Brdy konala vernisáž výstavy jejích plastik. Kromě toho také maluje i když, jak podotkla, času na tuto zálibu má méně, než by si přála. Popularita Janu Krausovou těší, ale někdy také zlobí. Je spojená se ztrátou soukromí a to je daň, kterou platí velmi nerada. Boj s bulvárními časopisy, kterými je proslulý její "odloučený" manžel a moderátor Jan Kraus, považuje za marný a předem ztracený.

Logo

O hudbě a kytaře především bylo páteční Setkání s virtuosem, skladatelem a profesorem pražské Akademie muzických umění Štěpánem Rakem. Je nejen vynikajícím hudebníkem, ale také náruživým cestovatelem. Na svých koncertních turné a mistrovských kurzech na významných univerzitách projel bezmála 70 zemí čtyř kontinentů. Jeho pětiprstová kytarová technika se stala legendou, kterou se jezdí učit kytaristé z celého světa a jeho skladby jsou trvalou součástí repertoáru nejvýznamnějších kytaristů současnosti, mezi nimiž nechybí taková jména jako John Williams, Pavel Steidl, Vladimír Mikulka a David Russel. Moderátorce Daniele Brůhové mj. prozradil, že kytara musí mít "duši", aby zpívala.

Logo

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio