Červená kovidová mapa, archeologové a detektoráři, vojáci v náchodské nemocnici. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

V Královéhradeckém kraji přibávají další případy onemocnění koronavirem. Situace je podle hygieniků vážná, Náchodsko se podle množství nových nemocných na počet obyvatel dokonce v jednu chvíli stalo nejpostiženějším regionem v republice.

V náchodské nemocnici už také dochází k určitým omezením dalších oddělení. „Ke snížení kapacity už samozřejmě došlo. Zejména na ortopedii, urologii a chirurgii. Máme stop stav přijímání pacientů z vnějšku na naši následnou a dlouhodobou péči," uvedl ředitel Jan Mach.

Čtěte také

Takzvaní detektoráři se ještě nedávno na polích s detektorem kovů pohybovali na hraně zákona. V létě se ale obě skupiny milovníků historie dohodly na spolupráci, hledači kovů pak prošli školením a stali se z nich oficiální spolupracovníci muzea. A hned první společná akce kousek od Třebechovic pod Orebem se vydařila.

Odborné vyhodnocení nálezů nějakou dobu potrvá, to předběžné se koná přímo na místě - a podle archeologa Miroslava Nováka se na to detektoráři těší.
„Přímo na poli si předměty vytáhneme, podíváme se na ně a řekneme si o nich něco. Což je i pro detektoráře přidaná hodnota. Povíme si, co to vlastně našli a jak je to staré."

Čtěte také

V náchodské nemocnici by v nejbližších dnech mohla pomáhat armáda. Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD jednal s ředitelem nemocnice a starostou města a následně podepsal oficiální žádost a odeslal ji na stálé operační centrum Armády České republiky.

Požadavek je na minimálně deset lidí, kteří by do náchodské nemocnice nastoupili co nejdřív. Podle odhadu hejtmana i vedení města Náchod by vojáci měli do nemocnice dorazit možná už zítra, a nebo během víkendu. Starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD potvrdil, že město vojákům zajistí ubytování a všechny další potřebné věci.

autor: baj
Spustit audio

Související