Černý Petr s motivy filmů Slunce, seno od výtvarnice Kateřiny Krausové udělal Zdeňku Troškovi radost

8. listopad 2022 07:28

V Hracích kartách 1884 s. r.o. vyšly nové karty s regionálním i filmovým kontextem.. Novopacká výtvarnice Kateřina Krausová vydala hru Černý Petr s podtitulem „Slunce, seno...“ Režisér Zdeněk Troška z nich má radost a tak se nejspíš přijede podívat i do Gernatova domu v Nové Pace, kde je karetní výstava.

Trilogie filmů režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno...“ natočená mezi lety 1983-1991, baví generace diváků dodnes. Osoby a situace jsou typicky české a barvité, proto výtvarnice Kateřina Krausová neodolala a připomíná je i na svých kartách pro hru Černý Petr.

Čtěte také

Křest karet se uskutečnil v Gernatově roubence v Nové Pace, kde teď dál pokračuje výstava s karetními ukázkami. S výtvarnicí Kateřinou Krausovou se tam sešla redaktorka Vlaďka Wildová.

Kateřina Krausová, profesorka výtvarné výchovy na Střední pedagogické škole a gymnáziu v Nové Pace, sbírá hrací karty, ale také je sama tvoří. Vloni vydala vykládací karty, na začátku listopadu letošního roku představila veřejnosti v novopackém Gernatově domě karetní hru Černý Petr s názvem Slunce, seno.

Čtěte také

Na úvodní kartu Kateřina napsala: „Mnohé z replik trilogie filmů režiséra Zdeňka Trošky „Slunce, seno…“ zlidověly. Kdo by si nevzpomněl na Škopkovou, Vencu, Milunu, faráře Otíka nebo Kelišku a ve většině scén přítomnou nenápadnou jihočeskou vesnicí Hoštice. Osoby i situace jsou tak typicky české a barvité, že jsem jako výtvarnice neodolala a připomínám je na svých kartách pro hru Černý Petr.“

Karetní hra Černý Petr - Slunce, seno je k mání přímo v novopacké roubence, ale také v Městském muzeu v Nové Pace.

Uvedení karetní sady, které autorka pečlivě připravila i s nadsázkou sobě vlastní, se uskutečnilo v novopacké Gernatově roubence. Účastníci si mohli dát i trošku něčeho ostřejšího, nechyběl třeba králík na mrkvi i s pekáčem, kelímky na přípitek ozdobené jahodami a vlastně ani Zdeněk Troška, i když se nemohl zúčastnit osobně.

Čtěte také

Na tvorbě karet pracovala Kateřina pět měsíců a je s nimi spokojená. „Říkám si, že už jsem asi blázen, protože je teď mám u postele a než usnu, tak si je vytáhnu z krabičky a všechny si je prolistuju.“

A neskrývá, že by přece jen dnes něco změnila, ale jsou to prý drobnosti.

V novopacké Gernatově roubence, kterou provozuje Městské muzeum v Nové Pace, si zvětšené karetní obrázky můžete prohlédnout do ledna 2023. A také si karty zahrát přímo na místě.

Spustit audio

Související