Ceny nemovitostí na Jadranu rostou

25. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvaté vydělali na mýtném za jediný víkend bezmála sto miliónů korun. Turisté v Pagu jsou bez vody. Ceny nemovitostí, dostupných zahraničním zájemcům, na Jadranu rostou. Počasí: i v dalších dnech bude v Chorvatsku teplo, maxima kolem 35 stupňů.

O víkendu padl na dálnici Záhřeb - Split rekord. Od 21. do 23. července na ní projelo přes 161 tisíc aut. Dosavadní rekord je o tři tisíce menší. Na dálničních poplatcích vybrali provozovatelé necelých 20 milionů kun.

Turisté v Pagu jsou bez vody. Už několik dní je deset tisíc lidí závislých na cisternách. Chorvatské vodovody slíbily, že vše napraví do úterního večera. Za problémy může slabý průtok v potrubí.

Kvůli velkému vedru sužuje Knin a okolí bodavý hmyz. Na lidi útočí především komáři a tamní lékaři mají plné ruce práce s alergiky.

Chorvatští mořští archeologové našli nedaleko Vranjice zbytky pilónů. Odhadují, že pocházejí ze 13. až 14. století před Kristem. Stáří sloupů teď má určit uhlíková analýza. Senzační poklad našli potápěči v hloubce 4,3 metru. Z Vranjické lokality se rázem stala pro archeology nejzajímavější část Jardanu

Pokud se vám v Chorvatsku líbí a chcete si někde ve městě blízko u moře pořídit bydlení, neměli byste otálet. Cena nemovitostí tady roste. Například na Istrii se ceny vyhouply za poslední rok o 15 procent. Ve Splitu za metr čtvereční v centru zaplatíte 5000 euro. V Dubrovníku za méně atraktivní lokality zaplatíte polovinu. V okolí Šibeniku prý ceny doslova explodovaly. Zatímco za dům relativně blízko moři jste tam v loni zaplatili 300 tisíc euro, letos si musíte připravit o 50 více.

A kam v Dalmácii za kulturou? Ve čtvrtek můžete v Pule vidět klasický balet Labutí jezero v podání Lotyšského národního divadla. Pokud máte rádi tenis, pak bychom vám doporučili Istrii, kde v Umagu začal tenisový turnaj Croatia Open, který je součástí ATP Tour. A účast rozhodně není nezajímavá - nechybí například Juan Carlos Ferrero, Guillermo Coria, Carlos Moya nebo Jiří Novák.

Počasí:

Zatímco na Istrii by se mělo postupně vyjasňovat, oblačnost a s ní i bouřky se přesouvají do střední Dalmácie. Pro oblast Splitu a okolí slibují meteorologové ve středu 26. července občasný déšť, teploty budou ale stále vysoké - kolem 33 až 35 stupňů.

Jachtaři se mohou těšit na západní vítr do rychlosti maximálně 12 uzlů, jen u Velebitského kanálu bude tradičně foukat o něco víc. Moře na severu bude na jedničce, v ostatních částech Jadranu na dvojce, viditelnost očekávejte 10-20 kilometrů. Všechno se samozřejmě může dočasně změnit především v bouřkách.

Kurzy a ceny:

V uvozovkách řečeno dramaticky se změnily hodnoty na kurzovním lístku Splitské banky - za českou stokorunu dostanete o 1 lipa méně než v pondělí, tedy 24 kuna 87 lipa, sto slovenských korun vám vymění za 18 kuna 39 lipa. Kurzy v soukromých směnárnách se budou samozřejmě lišit, a to směrem k horšímu.

Zatímco kurzy koruny se, byť minimálně, ale přece pohnuly, u čerpacích stanic zůstává všechno při starém. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna, za Eurodiesel 7,35.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu