Ceny nemovitostí i nájmů letí kvůli rozvoji kvasinské automobilky na Rychnovsku vzhůru

15. únor 2016

Ceny nemovitostní v okolí kvasinské automobilky díky dalšímu rozšiřování Škody Auto rychle rostou. Firma zaměstnává 5000 lidí a další tisícovku plánuje postupně přijmout. Další stovky zaměstnanců budou hledat i dodavatelé. Na Rychnovsku tak každým měsícem rostou ceny nájmů i nemovitostí.

„Přibližně od března loňského roku vzrostla poptávka po nájemním bydlení. Lidé hodně kupují také všechny typy bytů, říká Zdeněk Pilbauer, realitní makléř z rychnovské realitní kanceláře.

Lidé podle něj také investují do bytů, které pak pronajímají dál - především zaměstnancům automobilového průmyslu.

Zájem je o bydlení ve městech třeba i víc než 20 kilometrů od automobilky. Nejvíc ale o byty v Rychnově.

„Jeden z nejdražších bytů, co jsme pronajali, vycházel na 250 korun za metr čtvereční, což už v podstatě převyšuje i Prahu,“ uvádí Pilbauer.

Stoupají také ceny domů a stavebních pozemků. Na Rychnovsku je druhá nejnižší nezaměstnanostv zemi, firmy hledají zaměstnance jen těžko, vysvětluje ředitel kontaktního pracoviště úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou Petr Richtera:

„Dnes se zaměstnavatelé snaží lidem nabídnout jak dopravu, tak ubytování, protože nedostatek pracovní síly se projevuje i v tom, že musejí odmítat zakázky.“

Tlak na cenu bydlení tak v okolí průmyslové zóny stoupá.

„Lidé volají a ptají se po zainvestovaných pozemcích. V současné době bude v obci budovat soukromá společnost dva bytové domy, každý po devatenácti bytech,“ říká starostka Kvasin Alice Nováková zvolená za KDU-ČSL s tím, že rostoucí ceny půdy komplikují třeba i stavbu chodníků. Jeden musela obec vést nakonec jinudy, než plánovala.

Také nezávislý starosta sousední Solnice Jan Hostinský potvrzuje zájem lidí o parcely. Radnice ale zatím neúspěšně hledá investora pro bytové domy.

Stavbu bytů pro chybějící pracovníky chce podpořit také Královéhradecký kraj.

Spustit audio