Ceny jablek v srpnu rekordně vzrostly, podle ovocnářů ale v nejbližších dnech zase výrazně zlevní

20. září 2020 09:07

Extrémní nárůst ceny jablek z konce srpna by měl být v nejbližší době minulostí, cena ovoce bude podle ovocnářů klesat. Podle dat Českého statistického úřadu chtěli obchodníci na začátku září za kilo jablek průměrně kolem padesáti korun, což meziročně představovalo nárůst o 66 procent. 

Čtěte také

„Je to způsobeno především nízkou úrodou v roce 2019, protože až do srpna se prodávala jablka z oné loňské sklizně. Nedostatek jablek ve skladech nebyl problémem jen v České republice, ale v celé Evropské unii. Takže se jablka musela dovážet z jižní polokoule. Tedy jsme viděli jablka z Chile, Argentiny nebo Nového Zélandu skutečně za ceny kolem 60 či 70 korun za kilogram," vysvětluje předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík.

S tím, že už v těchto dnech očekává pokles cen.
„V současné době už jede naplno sklizeň raně zimních odrůd a mělo by dojít k výraznějšímu poklesu cen. V obchodech by se ta cena měla pohybovat kolem 30 až 35 korun. Pokud je vyšší, není k tomu žádný velký důvod. Potom je třeba spotřebitelům doporučit nákup přímo na farmách u pěstitelů."

Ani den bez jablka, to je heslo Martina Ludvíka

Sadaři a ovocnáři prodávají přímo v sadech už teď výrazně levněji, ceny se pohybují kolem 25 korun za kilogram.

„Farmářské ceny se příliš nezvedly. Jestli jsme je oproti loňskému roku zvedli o pětikorunu, tak je to hodně," říká například sadař Petr Kareš z Ostroměře a podobně jsou na tom i ostatní.

Čtěte také

Momentálně už se podle Martina Ludvíka objevují i v obchodech akce na letošní úrodu za ceny kolem 30 korun.

Ovocnáři už také tuší, jak to bude vypadat s vývojem cen jablek dál - klíčová pro stanovení cen v Česku je úroda v Itálii nebo v Polsku, odkud se k nám jablka dovážejí.

„Evropa očekává úrodu, která bude velmi podobná loňské sklizni. Ta bylo relativně nízká, čili se dá předpokládat, že těch jablek nebude zase příliš velké množství pro zásobování evropského trhu. Takže v jarním období se může opět cena dostat výš, než je obvyklé," dodává Martin Ludvík.

Konkrétní odhady mluví o ceně kolem 30 korun na Vánoce a zhruba 40 korun na jaře a na začátku léta.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související