Ceny Čistá obec Královéhradeckého kraje předány

19. duben 2012

Říčky v Orlických horách, Police nad Metují a Úpice - to jsou obce, kde lidé v minulém roce nejlépe třídily odpady v našem kraji.

Starostové těchto sídel převzali na slavnostním vyhlášení v sídle Královéhradeckého kraje na Pivovarském náměstí v Hradci Králové ceny Čistá obec Královéhradeckého kraje.

Třídění odpadu

Natáčel tam redaktor Jiří Fremuth.

Obce byly hodnoceny ve třech kategoriích rozdělených podle počtu obyvatel. Těmito kategoriemi byly obce do 500 obyvatel, do 5000 obyvatel a nad 5000 obyvatel.

V kategorii do 500 obyvatel zvítězila obec Říčky v Orlických horách, v kategorii od 500 do 5000 obyvatel město Police nad Metují a v kategorii nad 5000 obyvatel vyhrálo město Úpice. To se také stalo absolutním vítězem.

V soutěži Čistá obec 2011 byla udělena také zvláštní ocenění. Jsou to ceny pro absolutního vítěze, pro tzv. skokana roku a dále cena společnosti ASEKOL, s.r.o. udělovaná v rámci zpětného odběru elektrozařízení.

Titul Skokan roku 2011 získala malá obec ležící na okraji Českého ráje - obec Březina s pouhými 66 obyvateli. V roce 2010 se obec umístila až na 318. místě, v roce 2011 poskočila až na 28. místo, tedy o 290 příček!

Projekt „Čistá obec, čisté město, čistý kraj" v Královéhradeckém kraji, jehož cílem je vytvořit funkční a efektivní systém sběru a třídění odpadu a zároveň zvýšit vědomosti obyvatel o této problematice, navazuje na celostátní kampaň. Více informací je možné najít na internetových stránkách projektu - www.cistykraj.cz.

Spustit audio