Centrum pro pomoc uprchlíků v Kongresovém paláci v Praze se během dubna přestěhuje do Vysočan

4. duben 2022

Asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky se nejpozději do 14. dubna přestěhuje z Kongresového centra Praha do bývalého sídla Komerční banky ve Vysočanech.

Ukrajinští uprchlíci v KACPU, Praha.

Pražské asistenční centrum v Kongresovém centru v pátek 1. dubna odbavilo 706 uprchlíků, kteří utekli z válkou zmítané Ukrajiny. Informoval o tom tiskový mluvčí Magistrátu hl. města Prahy Vít Hofman.

Krajská centra v celém Česku nabízejí uprchlíkům pomoc s registrací, ubytováním či zprostředkováním práce. Pražské středisko dříve fungovalo nonstop. Nově ale kvůli poklesu počtu odbavených lidí provoz omezilo a dnes funguje od 7 do 21 hodin.

Ukrajinští uprchlíci v KACPU, Praha.

“Služba, která je určená lidem přijíždějícím z Ukrajiny, je naprosto nezbytná k tomu, aby se dobře zorientovali v českém zdravotním, sociálním a vzdělávacím systému. Nedovedu si představit, jak jinak lépe bychom jim informace předali než prostřednictvím KACPU,” říká Agáta Jankovská, koordinátorka sociálních služeb KACPU (Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině).

Pro uprchlíky z Ukrajiny, tedy zejména rodiny s dětmi, zprostředkovávají školy, školky i lékařskou pomoc:

Ukrajinští uprchlíci v KACPU, Praha.

“Pokud si vyřídí víza a registrují se ke zdravotnímu pojištění, mají nárok na lékařské ošetření a sociální služby v běžném režimu stejně jako občané České republiky.”

V rámci štábu Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině sehrávají velkou roli tlumočníci. Podle Jankovské centrum zajišťuje i převoz rodinných příslušníků, kteří mají chronické nebo onkologické onemocnění:

“Samozřejmě ne všichni sociální pracovníci, kteří u nás dobrovolničí, umí rusky nebo ukrajinsky. A jen málo lidí z Ukrajiny umí třeba anglicky. Řešíme i pomoc lidem, kteří mají někoho z příbuzných stále na Ukrajině. Jde třeba o lidi po mozkových mrtvicích nebo s těžším zdravotním postižením. I pro ty hledáme vhodné místo, kde by mohli žít a kde by se jim dostalo adekvátní zdravotní a sociální péče. Zatím úspěšně pomáháme se zprostředkováním kontaktů tak, aby mohli přicestovat do České republiky, do bezpečí.”

Ukrajinští uprchlíci v KACPU, Praha.

U vstupu do Kongresového centra je k vidění řada invalidních vozíků.

“Snažíme se, aby se všichni lidé, kteří přicházejí, mohli po areálu KACPU pohybovat co nejlépe a mohli si v klidu zajistit své záležitosti. S vyřízením víz a pobytu je spojena určitá dávka administrativy, tak chceme, aby to tu pro ně bylo co nejpříjemnější.”

“Hned u vchodu dostávají jídlo, pití, základní hygienické potřeby. Snažíme se, aby tu bylo dostatek příjemných aktivit a odpočinek pro děti. Máme celou řadu dětských koutků s hlídáním, když rodiče něco vyřizují, aby bylo o jejich děti postaráno. Chodí k nám zdravotní klauni, kteří děti rozesmívají. Opravdu se snažíme.”

Ukrajinští uprchlíci v KACPU, Praha.

A jak to vypadá v dětském koutku?

“Vždy je u něj stálá služba, dobrovolníci, kteří se dětem věnují, aby si mohly odpočinout a pohrát si. Malují si tu s nimi, mají pro ně k dispozici pití a ovoce. Děti tak mohou v klidu relaxovat.”

Asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky se nejpozději do 14. dubna přestěhuje z Kongresového centra Praha do bývalého sídla Komerční banky ve Vysočanech.

Pražské centrum pomoci ukrajině se přesune v dubnu na novou adresu
Spustit audio