Cena vodného a stočného se v Hradci Králové zvýší o 14,5 procent

22. září 2010

Obyvatelé královéhradeckého regionu zaplatí v roce 2009 za vodné a stočné v průměrů o 14,5 % více než letos. Cena se v průměru zvýší o 8 korun a dosáhne výše 64,82 Kč za 1 m3 (vodné 32,10 Kč, stočné 32,72 Kč) dodané a odkanalizované vody. Rozhodlo o tom představenstvo společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s. V rámci působení společnosti je zavedena dvousložková cena vody, pevná složka pro nejnižší kategorii je zvýšena pouze o inflaci 5,4%. Zvýšení ceny respektuje nárůst o inflaci, zvýšení cen energií a vyšší náklady na obsluhu větší infrastruktury než dosud. Uvedené zvýšení ceny dovolí společnosti získat dostatek zdrojů na zajištění plnění reálného plánu obnovy při zachování poměrně nízkého nárůstu ceny v budoucích letech, to je o inflaci a případné navýšení poplatků za odběry a vypouštění vod vyplývajících ze zákona č. 254/2001 Sb. o vodách.

"Provozovateli, společnosti Královéhradecká provozní, a.s., jsme povolili nárůst pouze o inflaci a o náklady spojené s provozováním nového majetku. Více než polovinu nárůstu ceny vodného a stočného představuje zvýšené nájemné o 30 mil. Kč na získání dalších investičních zdrojů pro Vodovody a kanalizace Hradec Králové, které použijeme na realizaci plánu obnovy našeho vodárenského majetku. Plnění plánu obnovy je uloženo podle zákona č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích počínaje rokem 2009 a představuje vlastníkům povinnost zajistit jeho financování. V příštím roce budeme investovat více než 300 mil. Kč, z toho téměř 200 mil. Kč do obnovy. Řádným investováním do obnovy sítí je zodpovědně udržována vodárenská infrastruktura v regionu ve velmi dobrém stavu vylučujícím rozsáhlé havárie přestárlých sítí a umožňujícím v dlouhodobém výhledu kvalitní dodávky vody a její následného vyčištění," dodává ředitel společnosti František Barák.
"Další skokové nárůsty ceny v nejbližších letech rozhodně neočekáváme. Zvýšením ceny v roce 2009 si naše společnost zajišťuje dostatek zdrojů na obnovu stávající infrastruktury i v budoucích letech," doplňuje předsedkyně představenstva společnosti Pavla Finfrlová.

Spustit audio