Čelisti: Králové prkýnek odhalují svou odvrácenou tvář

20. září 2018

Ačkoli na fenomén skateboardu je v redakci expertem kolega Hroch, známý milovník koleček vyrobených z vysokotlaké hadice, do jeho teritoria jsme se tentokrát vypravili i my, nevyléčitelní zastánci koleček vyrobených z puků.

Ano, v naší malé rozhlasové aréně došlo na štvanici. V roli kořisti byl nový dokument Šimona Šafránka King Skate, který mapuje počátky skateboardingu v normalizační ČSSR. Střihově i hudebně svižný kousek trochu trpí na televizáckou povrchnost a repetitivní sentiment pánů kluků, kteří krotili prkýnka v betonové poušti reálného komunismu.

Svižná je i polská satira Tvář, která navrch přidává pořádnou dávku jedu a romantismu. Zdánlivě nesourodé ingredience vytvářejí v podání Malgorzaty Szumowské hodně opojnou směs – film naštvaně účtující s nacionalismem a nenávistí k odlišnému i odpoutanou bajku o vnitřní svobodě a kráse tam, kde sice roste největší socha Krista na světě, ale lidi to o nic lepší nedělá.

Příští díl nás zavane do kraje domestiků, kde kritici mizí beze stop.

autoři: Vít Schmarc , Aleš Stuchlý , Daniel Řehák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.