Celiakie má mnoho příznaků, proto se jí říká chameleon mezi nemocemi

6. září 2018

Celiakie patří mezi autoimunitní choroby, kdy tělo začne produkovat nějaké protilátky a samo se poškodí. V případě celiakie je spouštěčem lepek v potravě.

„Nevíme ale, kde se nemoc vzala. Možná to souvisí s tím, jak se obiloviny používají, jak se geneticky modifikují, jak často je zařazujeme do potravy,“ zamýšlí se olomoucký lékař Jan Gregar.

Celiakie se chová nepředvídatelně, existuje celá řada projevů této nemoci. Nejčastěji postihuje zažívací trakt, tenké střevo, ale mezi příznaky se řadí i kožní choroby, chudokrevnost nebo chronické záněty. Známe čtyři typy celiakie, ale jen dva z nich jsou manifestní, což znamená, že lidé na sobě pociťují nějaké příznaky. V případě těch zbylých na sobě nepozorují vůbec nic.

„Zjistitelné to je jen při krevních testech, z genetického vyšetření nebo v rámci endoskopie a gastroskopie,“ říká internista Jan Gregar. A dodává, že už diagnostikoval pacienty v pozdním věku (po sedmdesátce, osmdesátce), kdy se nemoc projevila zhoršením osteoporózy nebo nějakého kostního metabolizmu.

U celiakie vadí i stopové prvky lepku, pacienti musí dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Nestačí z jídelníčku vyřadit pečivo, musí se sledovat všechny potraviny, které lepek obsahují i v malém množství, od omáček, paštik, uzenin, piva až po zmrzliny. Rozhodně ale lékaři nedoporučují držet tuto dietu zdravým lidem.

autor: voj
Spustit audio