Čeká nás zřejmě nejteplejší začátek července od roku 1905!

29. červen 2012

O víkendu bude příliv teplého vzduchu vrcholit.

Podle meteorologů se v neděli dokonce teploty vyšplhají až k 35 stupňům Celsia.

Teplotní rekordy v Praze

V odpoledních hodinách mohou přijít dešťové přeháňky, případně lokální bouřky - říká Imrich Drapák z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové.

Teplotní rekordy v Praze

Víkendové tropické teploty v České republice značně zvýší riziko kolapsů starších a nemocných lidí a vzniku požárů. Veřejnost na to upozorňují hasiči i zdravotníci.

V řadě krajů hlásí při vedrech zdravotníci značně zvýšený počet kolapsů. Ohroženi jsou zejména senioři a lidé s problémy se srdcem a krevním tlakem.

Aby lidé předešli přehřátí a dehydrataci, doporučují meteorologové omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

Ve vedrech také výrazně roste riziko vzniku požárů, hlavně v lesích a na loukách. Lidé by se měli vyhnout rozdělávání ohňů v přírodě, hlavně pod větvemi stromů, v blízkosti keřů nebo stohů.

V lesích je celoročně zakázáno kouřit, zapálit oheň je možné jen na vyhrazených místech, jinak hrozí lidem vysoké pokuty. Zakázáno je i vypalování trávy na loukách. Když už lidé oheň rozdělají, měli by poté ohniště zalít vodou a pokrýt hlínou.

autor: Romana Černá
Spustit audio