Čeká nás vesmírná podívaná, vrcholí meteorický roj zvaný Kvadrantidy. Kterým směrem se dívat?

3. leden 2022 09:05

Dnes v noci vrcholí meteorický roj Kvadrantid. Vedle Perseidů a Geminidů patří mezi nejzajímavější trojici rojů, které jsou na noční obloze během roku viditelné. Kvadrantidy je možné pozorovat už od večerních hodin, nejlépe viditelné budou za jasného počasí ve druhé polovině noci.

K novému roku patří neodmyslitelně ohňostroj. Nejen ten, který vyrábíme my, lidé. Ale připraven je i ten nebeský, Kvadrantidy.

Čtěte také

„Ano, bude to meteorický roj Kvadrantid. To znamená tělíska a pozůstatky planetky, kupodivu nikoliv komety, která vstupují do zemské atmosféry, tam zazáří, rozpálí se a za krásného efektu jasné čáry padající hvězdy je budeme moci pozorovat,“ vysvětluje Marcel Bělík, ředitel Hvězdárny v Úpici.

Jde o jeden z nejbohatších meteorických rojů, jedno z nejpozoruhodnějších divadel, které můžeme v roce na obloze spatřit. „To je pravda, protože se očekává každoročně vysoká aktivita, kolem 130 meteorů za hodinu. Což tedy není úplně reálný údaj, protože je to takzvaná přepočtená hodnota na zenit, tedy na oblohu, která je přímo nad námi.

„Ale můžeme očekávat, že pokud bude jasno, což většinou v tuto dobu nebývá, tak jich můžeme pozorovat 60, někdy až 80 za hodinu.

Padající hvězda vytváří úchvatné nebeské divadlo

Jak velké jsou ony úlomky, které způsobují tohle vesmírné divadlo? „Jejich velikost je různá, od prachových zrnek až po kamínky veliké několik centimetrů. Ale můžeme mít i štěstí, že přiletí například i metrový kus, který potom vytvoří takzvaný bolid, tedy velice jasný meteor, jasnější třeba než planeta Venuše, která svítí na obloze.

Kterým směrem se máme dívat?

„Pozorování meteorů se děje venku, většinou se nekoukáme z astronomických kopulí ani dalekohledy, díváme se prostě pod oblohou. Já to vezmu trošku komplikovaněji, protože radiant, tedy místo na obloze, odkud ony meteory vylétávají, se nachází v souhvězdí, které už neexistuje, Zedním kvadrantu. To se nachází na pomezí souhvězdí Pastýře a Draka.

Čtěte také

„To souhvězdí bylo zrušeno v roce 1922, ale v současné době se tam nachází souhvězdí Pastýře. A ten radiant bude přibližně na severu. Ale my se nebudeme koukat na ten radiant, protože nejjasnější části meteorů a nejdelší jejich stopy jsme schopni pozorovat přibližně 40 stupňů od onoho radiantu. Tedy pokud se budeme dívat nad hlavu, tak sever, západ, východ, neuděláme špatně, dodává Marcel Bělík.

Meteorický roj Kvadrantidy bude pozorovatelný celou noc. Maximum nastane ve 22:00 hodin a nejlepší viditelnost má být ve druhé polovině noci.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související