Části benediktinského kláštera v Polici nad Metují hrozí zřícení. Budovu totiž podemílá voda

23. září 2021 09:05

Benediktinský klášter v Polici nad Metují na Náchodsku poškozuje voda, která pod klášterem pramení. Už staletí ji odvádí složitý systém odvodňovacích štol. Ty ale postupně přestávají fungovat a část kláštera je tak v havarijním stavu a hrozí její zřícení.  

Rozpraskané podlahy, stěny i stropy. Střecha navíc celý objekt roztahuje. Jedna z místností už proto musí být vyztužená desítkami dřevěných trámů. Opravy není možné odkládat.

Čtěte také

„Protože by skutečně došlo ke zřícení části té budovy," tvrdí ředitel Benediktinské hospodářské správy Petr Bláha.

Klášter ze 13. století, který má po úpravách barokní podobu, je teď podle něj ve velkých problémech.

„Když se podíváte například na tento portál, tak tam je vidět trhlina, která vede až nahoru na střechu a vede také až do základů objektu," ukazuje poškození v jihovýchodní části kláštera, který je rozlohou větší než například břevnovský.
„Celý tento roh budovy se zabořuje do podloží a dochází tím pádem k roztahování klenby a jejímu postupnému prosedání."

V benediktinském klášteře v Polici nad Metují na Náchodsku začaly opravy odvodňovacích štol

To, že budova není stabilní, je vidět i z vnitřního dvora. Zdi totiž prolomily železné kotvy, které svazují celý objekt.
„Zdi se vyklánějí a na ta spřáhla je takový tlak, že ona silná pásovina se už zlomila a leze z té zdi ven."

Důvodem všech problémů je podzemní voda. Ta pod areálem pramení, odvodňovacími štolami jí odtéká i 100 litrů za vteřinu.
„Teď je menší průtok, takže jsme někde kolem 75 litrů vody za vteřinu, zhruba."

Čtěte také

Jenže stovky let staré odvodňovací kanály přestávají sloužit. Společně se správcem budovy Romanem Pavlínkem se o tom přesvědčujeme ve sklepě areálu.
„Tady to bylo úplně plné. Ale protože si to našlo už jiné cesty, tak to teče pod objekt a tam se to vlévá do té štoly."

Jako první se teď řeší místo, kudy voda z kláštera odtéká. Původní kanál nahradila pod nedalekou silnicí v 70. letech ocelová trubka, ta se teď ale prohýbá a zanáší.

„Tady se musí vybudovat nějaký nový kanál, kterým bude odtékat voda. Ta se tlačí pod klášter," vysvětluje jeden ze stavebních dělníků Tomáš Pavelec.

Následovat budou komplexní opravy původních štol přímo pod klášterem, za desítky milionů korun. Pokud by z nějakého důvodu došlo k ucpání odvodňovacího systému, voda by podle zástupců benediktinů zaplavila rozsáhlý areál během několika desítek minut.

Spustit audio

Související