Část nemocnice v Rychnově nad Kněžnou prochází opravami, potrvají zhruba čtyři měsíce

8. říjen 2014

Část chirurgie a ortopedie v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou je uzavřená. Stavební firma budovu zatepluje. Pacienti se dočkají také modernizace pokojů, sociálních zařízení i operačních sálů. Opravy by měly trvat zhruba čtyři měsíce.

„Fasáda, zateplení střechy, výměna všech oken a dveří,“ vyjmenovává úpravy radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková z ČSSD.

Modernizací projdou také jednotlivé pokoje. Z mnohalůžkových vzniknou dvou nebo třílůžkové. Nová budou i sociální zařízení a koupelny. Jejich počet se zvýší, ale součástí pokojů nebudou.

„Prostorové kapacity nám neumožňují vytvořit sociální zázemí pro jednotlivé pokoje, budou tedy společné. Zvýší se ale jejich kapacita a především kvalita,“ konstatuje Třešňáková.

Více sociálních zařízení znamená méně lůžek, ale podle krajských úředníků bude jejich počet dostačující. Stavební dělníci pracují za provozu obou oddělení, upřesňuje radní pro investice Josef Dvořák z ČSSD.

„Části, které se rekonstruují, jsou prázdné a vyklizené. Zbývající provoz, který se zde ještě nachází, je zcela oddělen,“ popisuje Dvořák.

Modernizace také čeká operační sály. Podle Jany Třešňákové se v nich počítá i s novými technologiemi.

„V současné době probíhá výběrové řízení na zdravotnickou techniku. Velká část půjde do rychnovské nemocnice. Mělo by to být v řádu 20 milionů korun,“ upřesňuje radní pro zdravotnictví Třešňáková.

Rychnovská nemocnice by se mohla dočkat dalších nových zdravotnických přístrojů v souvislosti s rozšiřováním průmyslové zóny Kvasiny, říká Josef Dvořák.

„Zkusmo jsme požádali zařadit vybavení nemocnice a příspěvek na modernizaci v rámci průmyslové zóny. V současné době si ministerstvo vyžádalo soupis přístrojů a vybavení nemocnice,“ dodává radní pro investice Dvořák.

Stavební práce v rychnovské nemocnici by měly skončit do konce ledna. Do konce roku pak vláda patrně zveřejní usnesení, ze kterého vyplyne, kolik peněz a kam v souvislosti s rozvojem kvasinské zóny poputuje.

autoři: KS , ako
Spustit audio