Část lidí v exekucích znovu dostala možnost splatit vymáhané peníze bez úroků nebo penále

4. září 2022 13:09

Lidé v exekucích se v následujících třech měsících mohou snadněji zbavit některých dluhů. Stát totiž podruhé vyhlásil tzv. Milostivé léto, tedy akci umožňující zbavit se vysokých exekučních poplatků, sankcí a úroků, které navýšily původní dluh a komplikují tak jeho splácení.

Čtěte také

Milostivé léto 2 se vztahuje na exekuce zahájené před 28. říjnem loňského roku a to především na dluhy vůči státu a veřejnoprávním institucím. Pro zbavení se dluhu stačí lidem do 30. listopadu uhradit zbylý dluh a poplatek 1815 korun exekutorovi.

Typickým příkladem jsou dluhy dopravním podnikům za jízdy na černo, dále třeba za regulační poplatky v nemocnicích, koncesionářské poplatky, dluhy vůči některým dodavatelům energií, a nebo dluhy obcím za nájemné bytů.

Třeba broumovská radnice své dlužníky na pokračování oddlužovací akce tentokrát sama upozorňuje.

Čtěte také

„A také jim poskytuje základní informace o tom, jak akci Milostivé léto 2 využít,“ říká Martin Minařík, který má v Broumově na starosti sociální poradenství a zájemcům o oddlužení pomáhá. Vyřešit dluhy se ale zatím podařilo jen minimu jeho klientů.

Podobné zkušenosti mají třeba i v Jaroměři, v Diakonii Českobratrské církve evangelické. Říká to sociální pracovnice Diakonie Gabriela Huňaková. „Členové rodin, kteří mají více dluhů nebo více věřitelů, tak to spíše už asi vzdávají. A bojí se třeba i něco vůbec řešit.

Jednou skupinou jsou ti, kteří mají dluhy také u soukromých věřitelů a oddlužení u státu pro ně nic neřeší, další skupinou takoví, kteří nemají peníze ani na zaplacení původního dluhu. „Ta jistina je pro ně tak vysoká, že ji prostě nejsou schopni uhradit.

Čtěte také

S tímhle problémem ale lidem pomáhá organizace Člověk v tísni. Ta i letos u příležitosti Milostivého léta vyhlašuje veřejnou sbírku. V té minulé se od dárců vybralo téměř 17 milionů korun.

A právě tyhle peníze organizace poskytla na splacení jistin, připomíná dluhová poradkyně Eva Dittrichová. „Lidé s exekucemi u veřejnoprávních subjektů nebo některých bank se na nás mohou obracet. A pokud splní dané podmínky, dokážeme jim od těchto exekucí pomoci.

Loni se na Člověka v tísni během Milostivého léta obrátilo téměř 300 lidí a rodin a osmdesáti procentům z nich tahle nezisková organizace pomohla.

Spustit audio

Související