Čarujeme s (ne)obyčejnou čočkou. Udělejte si čočkové kuličky a třeba se vás pořád budou držet peníze

Když v bibli Ezau vyměnil s bratrem Jákobem prvorozenectví za mísu čočky, měl sice pořádný hlad, ale také rozum. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale hlavně má neskutečně mnoho podob a možností. Pokud už vaše blízké nebaví čočka nakyselo, máme pro vás originální způsob, jak jim čočku připravit. Zkuste si udělat čočkové kuličky.

Čočku lze koupit klasickou, červenou, hnědou či zelenou kulatou, kterou když namočíte, uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.

Suroviny:
150 g mletého vepřového masa, 100 g čočky vařené, 1 cibule nakrájená, 50 g strouhanky, 100 g strouhaného sýra, 1 vejce, 2 stroužky česneku, ½ lžičky bazalky, 1 lžíce nasekané petrželky, ½ lžičky oregana, sůl a pepř

Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C.
Mleté maso, čočku, nadrobno nakrájenou cibuli, strouhanku, sýr, vejce, prolisovaný česnek, bazalku, petrželku, oregano, sůl a pepř dobře promíchejte. Z toto směsi vytvořte kuličky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 30-40 minut.
Jako příloha se hodí bramborová kaše.

Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků. Je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.

Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie

Luštěniny vám doma vydrží dlouhou dobu. Když dostanete chuť, stačí sáhnout po vhodném sáčku nebo konzervě ve spíži.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.