Camino na kolečkách 2017 aneb Honza Dušek s roztroušenou sklerózou na Svatojakubské pouti

17. březen 2017

Honza Dušek je mladý muž narozený 4. června 1980, tatínek tří dětí, bývalý aktivní hráč basketbalu, specialista na výrobu čokolády a zároveň pacient s roztroušenou sklerózou. Honza je pacientem již 13 let a protože má diagnostikovanou vážnou formu roztroušené sklerózy, je posledních 5 let odkázán na invalidní vozík.

Jeho snem je dát ostatním handicapovaným lidem a především pacientům s touto nemocí, kdy odhadovaný počet je 20 tisíc v ČR, naději, že vozíkem život nekončí.

Na svém vozíku 10. května vyrazí na měsíční pouť společně se svým synem, devítiletým Jendou a se známým českým poutníkem Petrem Hirschem do Santiaga de Compostely.

Honza si uvědomuje, že není času nazbyt. Cítí postupné ochabování svalů celého těla. Jako počátek své cesty vybral španělské město Logroňo, kterým prochází svatojakubská cesta a které je od Santiaga vzdálené přes 600 km.

Při průměrné denní porci 25 km, vychází příchod do Santiaga de Compostela, které se nachází v severozápadním Španělsku, v oblasti Galicia, za 24 dnů od začátku putování. Pokud zůstane nějaký čas, pokusí se Honza dostat i na samý konec světa, známý jako Finnistera, který leží 90 km západně od Santiaga.

Honza by rád by své měsíční putování, které ho dovede do jednoho z nejvýznamnějších křesťanských poutních míst, pomoci přátel co nejlépe zdokumentoval. Díky moderním komunikačním prostředkům, budou o cestě informovat on-line na sociálních sítích.

Co to vlastně je to Camino de Santiago?
Do Santiaga de Compostela se putuje již od 9. století k hrobu apoštola Jakuba staršího. Neexistují žádné přesné statistiky, ale dle odhadů pouť od svých prvopočátků vykonalo milióny poutníků a nebyli to vždy věřící lidé. Zejména v posledních 40 letech, kdy pěší putování zažívá svoji renesanci, se na cestě potkává celá škála lidí z různých koutů světa, které spojuje cesta samotná. Cestu do Compostely díky své knize Poutník - Mágův deník zpopularizoval brazilský spisovatel Paolo Coelho, který svoji pouť vykonal před 30 lety.

Camino na kolečkách - Jan Dušek

Honzovým vzorem je geniální britský kosmolog Stephen Hawkig, jenž je autorem citátu: „Byť je život sebesložitější, vždy existuje něco, co můžeme dělat a dosáhnout v tom úspěch. Dokud existuje život, existuje naděje.“

Kdo všechno půjde?
Jde Honza, pokud to okolnosti dovolí jeho syn Jenda a Petr jako doprovod. Jakmile začal Honza sdílet myšlenku putování do Santiaga, seznámil se s Radomírou Charvátou, která stála za organizací Expedice Kilimanjaro 2010. A tak se postupně rodí myšlenka, že se k nim na část cesty připojí i další lidé s diagnostikovanou roztroušenou sklerózou a jejich přátelé.

Camino na kolečkách - Petr Hirsch

Co je cílem celého putování?
Cílem je dojít do Santiaga s prosbou o uzdravení či zpomalení průběhu nemoci. Cílem je ukázat, že na kolečkách život nekončí a byť v těžké životní situaci je možné si plnit své sny a cíle. Rádi bychom prostřednictvím tohoto projektu informovali a rozšiřovali povědomí o roztroušené skleróze mezi širší povědomí veřejnosti.

V neposlední řadě je cílem upozornit na činnost Domova sv. Josefa v Žirči, který jako jediné zařízení podobného druhu pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou žít důstojný život.

autor: KLO
Spustit audio