Být štíhlá jako gazela, to je sen každé ženy. Přirovnání se zvlášť dobře hodí na gazelu Thomsonovu

20. únor 2021 09:42

Gazela Thomsonova je sice menší, ale štíhlá a elegantní, s pěkně vybarvenou srstí, rychlá, vždy ostražitá, jen trochu víc lekavá. A máme pro vás dobrou zprávu. Po několika  letech trpělivé práce, se teď v Safari Parku Dvůr Králové těší ze tří nových gazelích mláďat. 

Proč se kolem nich „chodí po špičkách", to se dozvíte od zoologa Jiřího Hrubého a redaktorky Dany Voňkové.

V Safari Parku Dvůr Králové se těší ze tří nových gazelích mláďat

Gazela Thomsonova získala své jméno po průzkumníkovi Josephu Thomsonovi a je známá také pod jeho přezdívkou „tommy".

Čtěte také

Gazely Thomsonovy obývají africké savany a lokalitní pastviny, zvláště v Serengeti, v oblasti Keni a Tanzánie, v Etiopii,Somálsku a Súdánu. Živí se především nízkou vegetací a trávou. Většinu k životu nezbytné vody získávají gazely Thomsonovy z potravy, což jim umožňuje delší dobu přežívat v oblastech, kde není žádná větší vodní plocha.

Gazely Thomsonovy jsou 60 až 90 cm vysoké, jejich tělo je dlouhé 80-110 cm a hmotnost se pohybuje mezi 13-16 kg. Srst na hřbetě má světle hnědou barvu a na bocích má černý pruh, který se táhne od přední až k zadní končetině. Břicho a okolí kolem řitního otvoru je bílé.

Mají také dlouhé a špičaté rohy, které jsou nepatrně zakřivené. Jejich ocas je 19-27 cm dlouhý a je zakončen černě. Tváře mají většinou bílé až na černý pruh na obou stranách, který se táhne od oka až téměř k čenichu. Gazely Thomsonovy jsou poměrně rychlá zvířata, což dokazuje i to, že při běhu před nebezpečím dokáží vyvinout rychlost i 80 km/h.

V Safari Parku Dvůr Králové se těší ze tří nových gazelích mláďat

Nápadné jsou i jejich vysoké skoky, při kterých mají jak přední, tak i zadní končetiny natažené. Těmito skoky gazely straší predátory, kteří by chtěli případně zaútočit na mláďata. Gazely Thomsonovy se často shromažďují spolu s jinými savci, zvláště s pakoni a zebrami,přičemž využívají vzájemné ostražitosti.

Čtěte také

Samci mezi sebou často bojují o nová území a k boji používají své dlouhé rohy. Samice rodí po 5-6 měsících březosti jediné mládě, které se několik měsíců drží u své matky. Samice mohou mít ročně i dva vrhy, čímž se odlišují od většiny turovitých.

V přírodě se mohou gazely Thomsonovy dožít i 10-15 let. Jejich hlavními predátory jsou převážně velké kočkovité šelmy nebo paviáni a gepardi. I přesto, že gepard dokáže vyvinout vyšší rychlost než gazela, gazely Thomsonovy více a rychleji kličkují, díky čemuž se jim podaří nepříteli často uniknout.

Gazely Thomsonovy jsou loveny i místními domorodci, pro které představují důležitý zdroj potravy.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související