Být sama sebou a žít dobrý život. Eva Francová o tom všem vypráví ve svém Svatojanském deníku

9. únor 2025 08:29

Eva Francová, výtvarnice, fotografka a autorka knih, známá také jako Kuchařka ze Svatojánu, se ohlédla za rokem svého života v nové knize Svatojanský deník. Na Bělohradsko, do domu se sluncem a tajemnou a plodnou zahradou, přijela deníkem zalistovat redaktorka Vlaďka Wildová.

S Evou Francovou je příjemné se potkat v každém ročním období. Zklidní vás a motivuje. Kromě toho pohostí bylinkovým čajem s medem, dobrým a upřímným slovem.

A i když Eva právě není nablízku, můžete to pocítit i vy. Prostředníkem budiž její další knížka Svatojanský deník (z nakladatelství Motto v Praze). Je to originální pohled do skromného a neokázalého života inspirativní ženy, která ví, jak být sama sebou.

Život peláší jako politá kočka

Trable se pochopitelně nevyhýbají ani její rodině a zvířecím přátelům. Eva to v deníku nijak nezastírá. Zvlášť, když zradí záda. Někdy se s těmito chvílemi potýká statečně, jindy přirozeně rozmrzele. Těší se z prvních teplých jarních paprsků, z deště, na který už příroda i lidé předlouho čekali.

Čtěte také

Z jízdy na kole ranní krajinou, z ptáků, z bylin, z nově zasazených stromů a z přečtených knih, z koupaliště na Dachovech. Z toho co raší, voní, chutná a povznáší.

Snaží se porozumět tomu, co se kolem ní v přírodě i v rodině děje a proč, ale taky si to užít. Pěstuje zeleninu, tvoří keramiku, uklízí, maluje obrazy, vaří, pobývá s rodinou, s přáteli. Zdánlivé obyčejnosti, které naplňují život.

A o tom je i Svatojanský deník Evy Francové. Okořeněný šalvějí, kousky zázvoru, s rýží, řepou, s dozlatova opraženými semínky. S rodinou, s přáteli a s přírodou.

Spustit audio

Související