Byl na Karlštejně fraucimor? Romantický příběh Karla IV. a Elišky ožil v Lomnici nad Popelkou

11. listopad 2018

Noc na Karlštejně je oblíbený muzikál o dvou ženách, které tak moc milují své muže, že se rozhodnou strávit noc na hradě. Tam ale mají z nařízení císaře Karla IV. povolený vstup pouze muži. Kultovní příběh si vzali za svůj divadelníci z Lomnice nad Popelkou, kteří muzikál uvedli ke 100. výročí založení samostatného Československého státu a pro velký zájem publika nabídnou i reprízy představení v příštím roce.

O přítomnosti žen na Karlštejně se vedou dávné spory a ani Vrchlického romantický příběh je nerozsoudí. 

"Vždyť císař Karel IV. dal postaviti Karlštejn jako pokladnici svatých ostatků, kde by se mohl o samotě oddávati rozjímání a skutkům křesťanské pokory a sebezapírání", říká paní Ofka v divadelní hře. 

Prodanou nevěstu berou ochotníci v Úpici jako dárek městu ke 100. výročí samostatného státu

Míchovi, Krušinovi a Jeník s Mařenkou

Úpičtí ochotníci se pustili do Prodané nevěsty. Dlužno připomenout, že hudební divadlo má v Úpici velikou tradici. Byly časy, kdy po několik generací herců a zpěváků směle uváděli i nejslavnější operety. Ale na operu si tu zatím ještě nikdo netroufl. Ono to také na ochotnické scéně není jen tak. 

Noc na Karlštejně napsal Jaroslav Vrchlický v roce 1883, kdy mu bylo 29 let. Přestože byl mladý, dobře chápal vztah staršího krále Karla IV. k mladé manželce. Sám se totiž zamiloval do Sofie Podlipské (sestry Karoliny Světlé), se kterou je dělil velký věkový rozdíl. Sofie zájmu mladého básníka odolala a jako "náhradu" mu nabídla svou dceru Ludmilu.

Hra byla poprvé uvedena v roce 1884 v Královském národním divadle v Praze a od té doby se udržela na repertoáru českých divadel bez větších přestávek.

Začátkem 70. let minulého století napsal režisér Zdeněk Podskalský podle Vrchlického divadelní hry scénář k filmu Noc na Karlštejně a ke spolupráci přizval tehdy začínající umělce: hudebního skladatele Karla Svobodu a textaře Jiřího Štaidla. Vznikla slavná filmová komedie, která je, hlavně díky hudbě, považována za legendární. 

Eliška Pomořanská (Jana Mikulová) v divadelní šatně

Karel Svoboda skvěle použil dodnes oblíbený hudební leitmotiv, který se postupně v ději několikrát objevuje a až v závěru se promění v píseň Lásko má, já stůňu.

Vrchlického hra Noc na Karlštejně dodržuje aristotelovskou jednotu místa a času: děj se odehrává během 24 hodin především na hradě Karlštejně. I to divadelním souborům, které se rozhodli titul uvést, vyhovovalo. 

Nejoblíbenější český muzikál se stal výzvou i pro DS J. K. Tyl z Lomnice nad Popelkou. Nastudoval ho pod režijním vedením Veroniky Sádkové a ve spolupráci s členy pěveckého sboru SDS (Sdružení dobrovolných sboristů), kteří působí pod vedením spolku ZLOM z.s. 

DS J.K. Tyl z Lomnice nad Popelkou se Sdružením dobrovolných sboristů

Režisérka a choreografka mohla stavět na pěveckých zkušenostech herců, kteří v předchozích letech účinkovali i v představeních Z muzikálu do muzikálu I. a II. Autorem přidaných textů písní v Noci na Karlštejně je Eduard Krečmar, scénář upravil Zdeněk Podskalský mladší. 

Půvabnou komedii Noc na Karlštejně nabídnou lomničtí ještě v prosincové repríze, v první polovině příštího roku se na ni mohou těšit i diváci v Turnově, Semilech, Jičíně a v Železném Brodě.

Spustit audio

Související