Byl jsem povýšen na řidiče pana prezidenta a bál jsem se, abych ho nevyklopil, usmívá se Jan Birke

31. leden 2023

Nedávno se v Náchodě konalo setkání dvou prezidentů, český prezident Miloš Zeman se tam potkal se svým polským protějškem Andrzejem Dudou. Pro město Náchod to byla událost opravdu ohromného významu. O tom všem si teď můžeme popovídat s náchodským starostou Janem Birke, na jehož pozvání prezident Zeman také do Náchoda přijel.

Je to vlastně přesně týden od oné slavné události.
Přesně tak, je to týden, kdy už jsme se trošku vyspali z onoho velkého, já tomu říkám cirkus Humberto, protože ho to hodně připomínalo. Náchod byl plný policistů, významných osobností a celých doprovodů prezidentů dvou významných států Evropské unie. Tedy České republiky a Polska. Říká se, že to je Mount Everest v politice.

Předávali jsme dary první dámám, paní Zemanové a paní Dudové, překrásné kytice z mýdla, vypadaly jako živé. A obě ženy byly ohromeny.
Jan Birke, starosta Náchoda (ČSSD)

Jak k tomu vůbec došlo? Zažil Náchod ve své historii vůbec už něco takového?
Mám pocit, že někdy v 90. letech došlo k setkání tehdejšího pana prezidenta Václava Havla s polským protějškem, ale nebylo to přímo v Náchodě, v okolních náchodských obcích, probíhalo to v Pekle, v Novém Městě nad Metují. Bilaterální jednání v Náchodě bylo, myslím, v Náchodě úplně poprvé.

Čtěte také

A jak k tomu došlo. Jak to tak bývá v politice. Na začátku bylo mé pozvání pana Miloše Zemana do Náchoda. Pozval jsem ho už vlastně v loňském roce, ale jednotlivé schůzky, které nyní pan prezident absolvuje jako rozloučení, teď to bylo také v Srbsku, podniká s prezidenty, ke kterým má více než lidský a přátelský vztah. A Andrzej Duda mezi ony prezidenty patří. Viděl jsem to na vlastní oči, to skutečně nejsou pouze dva státnici, ale jsou to lidé, kteří se respektují a mají se rádi. Takže slovo dalo slovo a v podstatě se ono pozvání rozšířilo i na polského pana prezidenta. Pro nás to byla neuvěřitelná prestiž a do poslední chvíle jsem nevěřil, že se to podaří. Začala samozřejmě neuvěřitelná příprava, mašinérie, která se musela spustit. Bylo to velmi detailní, hodně jsme na tom pracovali.

Čtěte také

Vše muselo být naplánované do posledního puntíku.
Všechno do minuty, do každého pohybu. Protokoly obou zemí, to je ryze protokolární věc, nic se nesmí zanedbat, žádné překvapení tam nepatří. Dohlížejí na to ochranné služby obou států, především z polské strany byly ty požadavky velmi významné, ale samozřejmě nemohu mluvit o detailech. Ale faktem je, že jsem obklopen skvělými lidmi. Znovu se potvrdilo, že všichni lidé na náchodské radnici jsou velmi schopní. Tým, který vedla tisková mluvčí Nina Adlof, která měla celou tu věc na starosti, tak to zvládl na absolutní jedničku. A musím říct, že ocenění polského protokolu bylo doslova před nastoupenou jednotkou. Protože i sám pan prezident Andrzej Duda s první dámou, když jsme se loučili v městečku Kudowa Zdrój, přišel za mnou a řekl, že to bylo přijetí na nejvyšší úrovni a že si toho velmi cení.

Jan Birke z ČSSD

Jan Birke (1. června 1969, Náchod)

český politik, od října 2013 poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, v letech 2012 až 2019 a opět od roku 2020 zastupitel Královéhradeckého kraje, od roku 2010 starosta města Náchoda a mezi lety 2017 až 2018 místopředseda ČSSD.

Viděli jsme vás v televizi, jak jste vozil ještě před setkáním obou prezidentů našeho prezidenta Miloše Zemana po Náchodě v golfovém vozíku. To byl váš nápad?
Byl to dobrý nápad. A přiznám, že to byl nápad šéfa protokolu a pomohla tomu právě Nina Adlof. Hodně jsme přemýšleli, jak zvládnout handicap, který pan prezident má. Zkrátka, muselo to vypadat důstojně. A bylo to geniální. Já jsem řídil, a není tajemstvím, že s panem prezidentem máme přátelský vztah, tak mi pan prezident do ouška, říká: nyní jsi řidič pana prezidenta, jen tě chci požádat, nevyklop mě. A přiznám se, že od té chvíle se mi zvýšil tep, protože představa, že před zraky všech novinářů vyklopím pana prezidenta, to bych myslím vešel do dějin.

Čtěte také

Líbila se panu prezidentovi projížďka Náchodem? Co vám říkal?
Ve chvíli, kdy mi vylétl tlak asi na 230, tak jsem začal být hodně nervózní. Nicméně jsem panu prezidentovi ukázal především revitalizovaný Zámecký kopec, který se velmi povedl, je to čtvrtmiliardová investice v Náchodě. Potom povedenou lavičku Josefa Škvoreckého, našeho rodáka. Pan prezident miluje literaturu, proto jsme se zastavili u lavičky. A pak už jsme jeli na dobrou kávu. Ale tohle byl takový odlehčený program. Odpoledne přijel polský prezident a tam už se šlo i do choulostivějších témat, například propojení dálnic D11 a S3 z polské strany. Dalším tématem byla podpora Broumova jako evropského města kultury. Informoval jsem polského pana prezidenta o tom, že komunikace S8, tedy Wroclaw - Klodsko - Kudowa Zdrój - Náchod, mezinárodní komunikace, by tvořila jakýsi bypass současné mezinárodní komunikace do té doby, než bude postavena dálnice. To jsou klíčová témata, která tam padala. Informovali jsem obě hlavy států o tom, jak žijeme v příhraničí, jak využíváme evropské dotace, jak jsou pro nás klíčové. Prostě jsme hovořili o životě u nás v příhraničí.

Kdybyste měl na závěr, pane starosto, z toho obrovského kolotoče vybrat jeden zážitek za všechny?
Jeden zážitek mám. A to jsem v životě neviděl, poznáte, když to není hrané. Předávali jsme dary první dámám, paní Zemanové a paní Dudové. Bylo to geniálně vymyšleno, byl to originální dárek od náchodské firmy, která vyrábí mýdla. Překrásná kytice, celá z mýdla, vypadala jako živá. A když ty dámy zjistily, že je to kytice z mýdla, tak byly opravdu ohromeny. Přiznaly se mi, že nikdy takový dárek nedostaly, že to bylo velmi originální. A to mě nesmírně potěšilo. Věřím, že obě budou vzpomínat na setkání v Náchodě.

Naším hostem byl starosta Náchoda Jan Birke. Moc děkuji, že jste nám vyprávěl o zákulisí vrcholné prezidentské schůzky, která se minulý týden odehrála ve vašem městě.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související