Budoucnost křižovatky Mileta je nejistá. A to přesto, že magistrát má v ruce územní rozhodnutí

4. duben 2019 09:55

Hradecký magistrát bude dnes znovu jednat se spolkem KOS o budoucnosti křižovatky Mileta. Radnice sice má po několika letech v ruce vydané územní rozhodnutí, ale až do poloviny dubna zatím nepravomocné. Pokud město nenajde s občanským sdružením společnou řeč, může Hradec na zahájení prací u Milety zase na nějakou dobu zapomenout. 

Územní rozhodnutí, o kterém rozhodl stavební úřad v Hořicích, zatím nenabylo právní moci. Pokud se proti němu někdo znovu odvolá - a čas na to má do poloviny dubna - bude to znamenat další významné zdržení celé plánované stavby.

Nad opravou křižovatky Mileta v Hradci Králové se opět vznášejí velké otazníky

Křižovatka (ilustrační foto)

Oprava královéhradecké křižovatky Mileta poblíž fakultní nemocnice je zatím v nedohlednu. Město Hradec Králové sice po dlouhých letech vybralo variantu, kterou chtělo převést do praxe, jenže zatím se pro stavbu nedaří získat platné územní rozhodnutí. Proti němu se totiž postavilo občanské sdružení Kruh pro občanskou společnost, které prosazuje jiné řešení celé lokality Mileta.

V minulosti protestovalo proti návrhu křižovatky především občanské sdružení KOS. Podle náměstka primátora pro investice Jiřího Bláhy z ODS není vyloučeno, že se KOS odvolá znovu.
„Jako jediní to veřejně avizovali. Možná, že se někde nachází ještě někdo další, který také může odvolání podat."

A tak právě s občanským sdružením magistrát jedná, potvrdil primátor Alexandr Hrabálek za ODS.
„Jednání s KOSem probíhá a to na několika úrovních. Jednal s nimi náměstek, jednali s nimi členové naší rady a jednal jsem s nimi i já. A skutečně jsem z toho nabyl dojmu, že jim nejde o to, aby tu stavbu za každou cenu zrušili. Mají prostě k tomu nějaké námitky a připomínky, které možná mohou být i k věci."

Semafory a inteligentní dopravní systém

Za sdružení KOS jedná s městem třeba i opoziční zastupitel Aleš Dohnal za Piráty, člen výboru tohoto Občanského sdružení. Zatím se prý nedá s jistotou říct, jestli se i tentokrát odvolá, ale i bez případného odvolání je podle něj osud Milety nejistý.
„Zcela jistě je třeba křižovatku změnit tak, aby fungovala. A k tomu, aby fungovala, je zapotřebí změnit územní rozhodnutí. Na druhou stranu, aby se ale vůbec mohla stavět ona verze, která je momentálně v Hořicích, tak stejně změna územního rozhodnutí musí proběhnout. Protože tam chybí dosti zásadní věci, které se stejně do projektu musí vetknout."

Obě strany oceňují vůli názorového protivníka k dialogu a k hledání řešení

Otázkou zůstává, jestli je vůbec možné řešení najít. KOSu se například nezdají podchody, magistrát zase tvrdí, že přechody by mohly brzdit dopravu. Chybné je podle Aleše Dohnala například i napojení nemocnice na křižovatku.

Hradecká křižovatka Mileta má uzemní rozhodnutí. Běží třicetidenní lhůta pro případná odvolání

Křižovatka (ilustrační foto)

Stavební úřad v Hořicích v tomto týdnu vydal nové územní rozhodnutí ke křižovatce Mileta. Původní rozhodnutí z roku 2016 úřady po odvolání hradeckého spolku Kos a z důvodu systémové podjatosti zrušily a řízení přesunuly do Hořic. Nyní běží třicetidenní lhůta pro případná odvolání.

Další jednání magistrátu s občanským sdružením je v plánu dnes odpoledne a náměstek primátora Jiří Bláha věří v další posun.
„Já s nimi budu jednat. Původně to stálu asi v poloze, že my vám jdeme říct, že se odvoláme. Já jsem se je tedy pokusil s nimi domluvit, a to se mi povedlo, že se budu snažit některé jejich připomínky do provádění dokumentace pro stavební povolení zapracovat."

Podle Jiřího Bláhy je ale potřeba mít na paměti i to, že každá zásadní změna by znamenala povinnost nového územního plánu - a tím pádem i další výrazný, možná až několikaletý odklad zahájení stavby.

autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové
Spustit audio

Související