Budou podnikatelé odvádět městům poplatek za předzahrádky nebo ne? A pokud ano, tak v jaké výši?

22. duben 2022 07:43

Poplatky za předzahrádky, které musí jejich provozovatelé odvádět radnicím, se někde vrací. Jiná města je kvůli dopadům pandemie koronaviru hodlají ponechat snížené, jako v předchozích dvou letech. Kde tomu tak bude, to zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Nižší poplatek budou i letos platit majitelé a provozovatelé předzahrádek v Jičíně. Zastupitelstvo města na doporučení rady města vydalo vyhlášku o užívání veřejných prostranství. Rada tím chce prý podpořit podnikatele, protože pohostinství bylo koronavirovou pandemií poměrně hodně zasaženo.

A v současné době podle představitelů Jičína nadále situaci v pohostinství nadále komplikuje konflikt na Ukrajině. Poplatek za předzahrádky proto v tomto městě stále zůstává snížený a to konkrétně 1 koruna za 1 metr čtvereční na 1 den až do konce letošního roku. Původní poplatek byl jednou tak vyšší, tedy 2 koruny.

Která města se naopak vrací k původním sazbám a proč?

Čtěte také

Například Trutnov. Ten pronajímal v rámci podpory podnikatelů v době koronavirové epidemie předzahrádky zdarma. Ale letos už je pronájem veřejného prostranství tradičně zpoplatněn. Podle mluvčí trutnovské radnice Michaely Dědkové je výše poplatku v centru města 1,5 koruny za metr čtvereční na den a mimo centrum je cena o 50 haléřů nižší.

Původní výše poplatků za předzahrádky se po dvou letech vrací také třeba v Hradci Králové.

Podařilo se ti zjistit, jak úlevy od tohoto poplatku podnikatelům pomohly nebo pomůžou?

Čtěte také

V době, kdy museli mít své provozovny kvůli vládnímu rozhodnutí uzavřeny, jim prý pomohla v podstatě jakákoliv úleva. Protože tržby byly pochopitelně nulové a podnikatelé potřebovali své provozovny udržovat. A stejně tak i svůj personál.

Když se potom mohli vrátit, nejdříve do částečného a potom běžného provozu, tak velká část podnikatelů se kterými jsem mluvila, potvrzuje, že registrovali stále nižší zájem lidí, a tím také tržby, než před pandemií. Ten zájem se prý stále ještě nevrátil do běžných kolejí, navíc chybí na mnoha místech turisté ze zahraničí.

Podnikatelé tak doufají, že letošní letní sezóna už bude lepší než v předchozích letech.

Spustit audio

Související