Budou lidé kvůli omezení při pandemii dostávat za některé předplacené služby peníze zpět?

1. duben 2020

Nouzový stav trvá v Česku už téměř tři týdny. Nefungují posilovny, tělocvičny nebo bazény, v omezeném režimu jezdí veřejná hromadná doprava. Lidé, kteří si podobné služby předplatili, se ptají - dostaneme svoje peníze zpátky? Aktuální situaci zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Začneme třeba dopravou. Lidí, kteří si koupili časové jízdenky, jsou jen v Královéhradeckém kraji desetitisíce. Na co mají nárok?

Čtěte také

Obecně se dá říct, že stejně jako v dalších oblastech i tady záleží rozhodnutí na jednotlivé firmě, na jednotlivém dopravci. Například České dráhy umožňují vrátit časové jízdenky - týdenní, měsíční i čtvrtletní - žákům a studentům beze srážek. Další cestující musí se srážkami počítat, ale i tak jízdenky vrátit mohou.

Pokud jde o městskou hromadnou dopravu, například hradecký Dopravní podnik umožňuje vrátit poměrnou část jízdného do elektronické peněženky na městské kartě zdarma nebo vyplatit hotovost, tam ale s poplatkem 50 korun.

Vždy lze ale proplatit jen nevyužitou část jízdenky, zpětně tedy neuspějete. Kartu navíc musíte fyzicky dopravit do sídla společnosti, buď osobně nebo poštou.

Jak jsou na tom rodiče, kteří platí školku nebo kroužky dětem?

Pokud jde o městské organizace, rozhodnout musí vedení jednotlivých měst. Napířklad v Hradci Králové už magistrát rozhodl a školkovné nebude účtovat, jinde zatím verdikt nepadl.

Čtěte také

Například v Nechanicích počítají s několika variantami od vrácení poplatku po jeho použití jako zálohu na další období, rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Rozhodovat budou teprve i další města, záležet bude na tom, jak dlouho ještě nouzový stav potrvá.

A jak se na kompenzaci nevyužitého času tváří například provozovatelé sportovišť?

Nejčastější varianta je, že se prodlouží platnost permanentní vstupenky o dobu, po kterou bude sportoviště zavřené. To platí pro většinu oslovených posiloven nebo fitcenter.

Městská karta MHD v Hradci Králové

Jinými slovy - pokud si někdo pořídil měsíční permanentku a stihl z ní vyčerpat třeba týden, pak mu tři týdny provozovatel poskytne od okamžiku znovuotevření.

Peníze se chystá vracet málokdo

Je tu pak ještě jedna věc, která bude hrát roli - někteří provozovatelé zatím netuší, jestli dostanou slevu na nájmu. Pokud ne a pokud bude stávající stav ještě trvat, může to pro některé z nich znamenat i konec. A klienti by pak s největší pravděpodobností o své peníze přišli.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka