Brzy začne nový školní rok. Část rodičů neví, do které školky a jestli vůbec se jejich dítě dostane

17. srpen 2021 08:31

Kapacity mateřských škol jsou i letos v Královéhradeckém kraji prakticky vyčerpané. Třeba v Hradci Králové měli někteří rodiče problém s tím, aby své dítě dostali do nejbližší školky, na část dětí, především mladších tří let, se nedostalo vůbec.

Čtěte také

„Na nový školní rok máme školku naplněnou až po strop. Takže je stoprocentní obsazenost," říká ředitel školky Milady Horákové - U Lachtana v Hradci Králové Miroslav Pozler.

V převisu se tam letos ocitlo kolem čtyřiceti dětí, které musely nakonec hledat místo ve školkách v okolí. Podle magistrátu je volných míst v Hradci Králové dost na to, aby se ve městě podařilo splnit zákonnou povinnost, tedy přijmout každé dítě starší tří let.

Podle mluvčího radnice Petra Vinkláře existuje i rezerva.
„Naplněnost mateřských školek je v současnosti zhruba 94 procent."

Čtěte také

Problém ale je, že kapacita nemusí být vždy v té nejbližší školce a v řadě případů tak budou rodiny muset řešit dojíždění. Situaci navíc komplikuje i to, že se část rodičů stále obává možných dopadů pandemie a pokud to jde, žádají o odklad školní docházky - aby jejich dítě pokud možno neovlivnila hned v první třídě případná distanční výuka.

Takové děti také část kapacity školek obsadí, vysvětluje Petr Vinklář.
„Číslo odkladů meziročně roste. V současnosti požádalo o odklad zhruba 200 rodičů."

Podobná situace jako v Hradci Králové je i v dalších městech, třeba v Náchodě přišlo k zápisu 156 dětí, přijato bylo 131. Jenže i zbývající se nakonec vešly, protože podle mluvčí radnice Niny Adlof ve školkách Havlíčkova a Komenského nebylo plno a rodiče si podali žádost tam.

Čtěte také

V Jičíně nepřijali 33 dětí, z toho ale 16 mladších než tři roky a dalších 10 s trvalým pobytem jinde než v Jičíně.

Naopak v Trutnově problémy nejsou, říká ředitelka sítě tamních jedenácti školek Vladimíra Priputenová.
„Všechny děti jsme přijali. My jsme přijali asi 85 i dvouletých dětí, takže kapacita v trutnovských školkách je zatím dostačující."

V Trutnově dokonce přijali i 14 dětí s bydlištěm jinde, jejichž rodiče dojíždějí do Trutnova do práce.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související