Brutal Assault sobě! Fanoušci heavy metalu odvedli v areálu josefovské pevnosti kus práce. Zadarmo

13. březen 2023 08:00

Desítky fanoušků heavy metalu, kteří se pravidelně sjíždějí do Josefova na Náchodsku na letní festival Brutal Assault, se do Jaroměře vypravily už v těchto dnech. A i tentokrát to mělo s festivalem souvislost. Na akci s názvem "BA sobě" - neboli Brutal Assault sobě - se tentokrát pořádně zapotili. 

Čtěte také

V areálu josefovské pevnosti, kde se festival koná, odvedli fanoušci pořádný kus práce. Zadarmo.

Přes tři desítky lidí, kteří se v létě jezdí bavit na festival Brutal Assault v Josefově, dorazily do areálu pevnosti i teď o víkendu. Poprvé v letošním kalendářním roce - a už potřetí od uplynulého léta - tam tráví své volno prací.

Přijel třeba Matěj. „Já jsem z jižních Čech, z Jindřichova Hradce.“

Matěj to měl do Josefova 200 kilometrů, jezdí ale i lidé z Aše, Ostravy nebo i ze zahraničí, pravidelně z Polska nebo Británie.

Čtěte také

Práce mají dost, popisuje Tomáš Dítě z produkčního týmu festivalu. „Nahoře jsou celé ochozy, tam se vyřezávají a pálí věci. To stejné i na Ravelinu XIV. Třeba zrovna tady na Bastionu X. se dělala podlaha, na což jsou zapotřebí cihly. A ty se teď sbírají, třídí a čistí.

A Tomáš Kunsta, správce Bastionu X., potvrzuje, že poškodit cokoli historického brigádníci v pevnosti nemohou. „Vždy je s nimi člověk od nás, takže pracují pod dozorem. Dohlížíme na to, aby vše probíhalo tak, jak má.

Práce fanoušků heavy metalu je pro pevnost hodně důležitá, říká předseda občanského sdružení Ochránců památek pevnosti Josefov Milan Libich. „Jsou velice vítáni. My jsme moc rádi, když přijdou a pomohou nám s pracemi, které my děláme těžko, protože je nás málo. Když se sejde víc lidí najednou, tak nám to hodně pomáhá.

Čtěte také

Práce je někdy opravdu hodně náročná, třeba přenášení stovek devítikilových cihel půl kilometrem podzemních chodeb nezvládne každý.

Přesto sem brigádníci jezdí rádi, potvrzuje Matěj. „Vidím jako motivaci hlavně výbornou partu, která se tady schází. A trošku také pomoci, člověk se zde dostane k jiné práci než v běžném životě. Je zajímavé vidět pevnost z trošku jiného úhlu pohledu. To je moje motivace.

Vedle toho tu dostanou brigádníci snídani a oběd a místo na spaní ve vlastním spacáku. Ti nejaktivnější se pak dočkají třeba i volného vstupu na letní festival Brutal Assault.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související