Broumovští si vybudovali amfiteátr

23. září 2010

Agentura pro rozvoj Broumovska a město Broumov slavnostně otevřely přírodní amfiteátr. Na jeho vybudování získali podporu ve výši 333 000 korun z programu 3x 333 tisíc pro aktivní život obce Dobročinného fondu Philip Morris ČR. Projekt Amfiteátr v Naší zahradě je unikátní zejména aktivním zapojením místních občanů a počtem lokálních partnerů. Projekt úpravy stávající zahrady u Domu dětí a mládeže Ulita a Masarykovy základní školy je výsledkem dvou setkání zdejších obyvatel, kteří se aktivně zapojili do utváření tohoto místa. Během půl roku zde vyrostl netradiční prostor pro veřejné slavnosti, společná setkání, koncerty, divadelní vystoupení, přednášky, výstavy či pro výuku v přírodě.

Amfiteátr tvoří vydlážděná jevištní plocha zakončená zdí budovy školy. Třístupňové hlediště je osazeno dřevěnými, na zimu odnímatelnými sedáky se dvěma bočními schodišti. Úpravy a zazelenění se dočkaly také přilehlé svahy. Projekt Agentury pro rozvoj Broumovska byl ve srovnání s méně úspěšnými žadateli o podporu z Dobročinného fondu Philip Morris ČR výjimečný aktivním zapojením místních obyvatel a dalších lokálních partnerů. Občané přiložili své ruce k dílu například při výsadbě zeleně. Částka 333 000 korun z Dobročinného fondu Philip Morris ČR byla společně s příspěvkem města Broumov ve výši 307 434 koruny investována do výstavby amfiteátru. Město Broumov poskytlo dalších téměř 80 000 korun na materiál pro výsadbu zeleně. Celkové finální náklady na realizaci projektu Amfiteátr v Naší zahradě činily 726 000 korun.
Do třetího ročníku programu 3x 333 tisíc pro aktivní život obce Dobročinného fondu Philip Morris ČR bylo přijato celkem 100 projektů ze všech krajů České republiky. Komise posuzovala 86 z nich, 14 záměrů muselo být kvůli formálním nedostatkům vyřazeno. Předkladatelé tří desítek nejzajímavějších záměrů byli vyzváni k jejich rozpracování pro druhé kolo. Z nich hodnotící komise vybrala 3 vítězné projekty, které program 3x 333 tisíc pro aktivní život obce Dobročinného fondu Philip Morris ČR podpořil částkou 333 000 korun. Grant byl v letošním roce vedle Agentury pro rozvoj Broumovska udělen také občanskému sdružení Společná pohoda ze středočeských Rosovic a mateřskému centru Čechyňka z Čechyně u Rousínova.
Program 3x 333 tisíc pro aktivní život obce Dobročinného fondu Philip Morris ČR je určen nevládním neziskovým organizacím, které usilují o zlepšení fyzického a kulturního prostředí měst či obcí. Chce podpořit společné aktivity místních občanů, které budou sloužit například k oživení místních tradic. Podmínkou je nejméně 30% spolufinancování z místních zdrojů a souhlas obce.

Spustit audio