Broumovské farmáře bojující za regulaci vlků nově otevřeně podpořili i krajští politici

28. únor 2020 11:28

Královehradecký kraj otevřeně podpořil chovatele hospodářských zvířat v jejich boji za regulaci vlků. Podle zástupců kraje začíná mít ochrana vlků negativní vliv i na kvalitu života obyvatel v Broumovském výběžku a obávají se dalšího vylidňování.

Čtěte také

„To už není věc, kterou můžeme jen tak, jako politici, pominout. Protože se to dotýká člověka a jeho existence v regionu. A z našeho pohledu my ten region vidíme jako silně demograficky ohrožený," říká radní Krajského úřadu Královehradeckého kraje Karel Klíma z KDU-ČSL.

Podle něj obyvatel Broumovska neustále ubývá a jednou z příčin mohou být i problémy s vlky.
„My se vážně domníváme, že v tuto chvíli nám ochrana vlka zasahuje nejdůležitější část populace na Broumovsku, tedy hospodáře, kteří jsou schopni se v této lokalitě sami uživit."

Královehradecký kraj v loňském roce vyplatil na náhradách za škody způsobené vlky chovatelům dva a čtvrt milionu korun, letos už je to bezmála čtyřista tisíc.

Vlk obecný ve výběhu Národního parku Šumava v Srní

Karel Klíma si myslí, že problém je potřeba řešit komplexně, na celorepublikové úrovni.
„Potřebujeme, aby se to dostalo na úroveň vlády a skutečně na úroveň zákona. Abychom rozhodli o tom, co v daném regionu vlastně bude."

Ochranáři mají strategický plán, jak problém s vlky řešit

Podle údajů ochranářů se počet vlčích smeček v Česku v posledním roce zvýšil, aktuálně se menší smečky nebo páry pohybují v osmnácti lokalitách. Na Broumovsku jde o dvě smečky a jeden pár.

Čtěte také

Právě Broumovsko je přitom podle Jindřišky Jelínkové z Agentury ochrany přírody a krajiny specifickou oblastí.
„Samozřejmě vnímáme ony sílící tlaky. A to, že se Královéhradecký kraj takto otevřeně staví za ochranu hospodářů v krajině, je logické a právem očekávatelné. Protože Broumovsko je lokalita asi v České republice, která zatím asi trpí nejvíce. Možná, že debata o dalším vývoji managementu vlka bude uspíšena."

Odstřel části vlků ale ochranáři stále odmítají, situaci by to prý stejně nevyřešilo.

Nově ale připravili program péče o vlka, v Česku je první svého druhu. Jde o strategický plán, jak problém s těmito šelmami řešit.

Chovatelé a myslivci ale tento plán odmítají. Je prý málo konkrétní, chybí v něm například údaj o tom, jaký počet vlků je v Česku vůbec únosný.

Spustit audio

Související