Broumov chtěl určit lokality, kde se nebudou proplácet dávky na bydlení. Zastupitelé byli proti

13. prosinec 2017 09:40

Radnice v Broumově neuspěla se svoji snahou vyhlásit lokality se zvýšeným výskytem nežádoucích jevů. Pokud by se to podařilo, Úřad práce by v problémových bytových domech neproplácel novým nájemníkům dávky na bydlení. Opatření mělo podle vedení města zabránit rozšiřování sociálně vyloučených lokalit, proti se ale postavila část obyvatel a také zastupitelů.

„Termínus technicus vyloučená lokalita, to je prostě špatné, to nezní dobře," říká Jaroslava Černá, která žije v Olivětíně, což je místní část Broumova. S manželem vlastní bytový dům s prodejnou potravin a obávají se, že by jejich nemovitost mohla ztratit na ceně.

Navíc nechápou, proč i jejich dům má patřit do vyloučené lokality, jejich nájemníci prý žádné dávky nepobírají a nepatří mezi problémové obyvatele.

Podobný názor má i řada dalších lidí, hlasitě to dali najevo při posledním jednání zastupitelů.

Proti připravované změně byl i další z broumovských podnikatelů Miroslav Netík. Je majitelem stavební firmy a jednoho bytového domu. „Je tam dvanáct bytovek. A raději to mám ze tří čtvrtin prázdné, než abych tam dal problémového člověka. To znamená, tam bydlí například lékaři. A ten člověk si pak řekne, to toho problémového místa nechci. Vlastně to je k demolici."

Protesty části obyvatel nakonec přesvědčily i většinu zastupitelů a radnice tak svůj návrh na určení problémových lokalit stáhla.

02724921.jpeg

Podle starosty Jaroslava Bitnara z Volby pro Broumov mělo přitom mít opatření opačný účinek. „Já jsem přesvědčen, že v dlouhodobém horizontu cena nemovitostí naopak stoupne. Protože v současné době je problém tam tu nemovitost prodat někomu jinému, než spekulantovi, který spekuluje s nájmy a ubytovává tam právě sociálně vyloučené lidi. A ty nemovitosti jsou aktuálně neprodejné, případně prodejné za velmi nízkou cenu."

Podle starosty Bitnara by běžné obyvatele určení problémových lokalit nijak neomezilo, seznam jednotlivých domů by sloužil jen pro potřeby Úřadu práce.

„Tento seznam není nikde zveřejněn. Je to pouze pracovní materiál, aby úřad práce věděl, když tam někdo přijde s nájemní smlouvou, jestli má nebo nemá nárok na doplatek na bydlení," doplňuje Jaroslav Bitnar.

Další pokus o určení problémových lokalit, ve kterých by se omezilo vyplácení dávek na bydlení, broumovská radnice v nebližší době neplánuje. Naopak o něm začali uvažovat v Úpici na Trutnovsku.

Spustit audio

Související