Broukoviště vznikají nedaleko centra Trutnova. Město na jejich stavbu využívá napadené kmeny stromů

4. červen 2021 09:43

V Trutnově přišli s nápadem, jak zužitkovat stromy, které jsou napadené a nezbývá nic jiného, než je pokácet a spálit. Místo toho poslouží jako útočiště pro hmyz. Jedno broukoviště vyrostlo u autobusového nádraží a druhé pracovníci technických služeb pod dohledem odborníků z životního prostředí dokončují v přírodním areálu na Bojišti. 

Čtěte také

„Je tady nějaká napadená bříza, akát, veliké lípy, uprostřed jírovec."
Stojíme u základu broukoviště. Arborista Vojtěch Marčuk ukazuje kmeny napadených stromů, které sem pracovníci technických služeb z města přivezli. Právě z nich vznikne útočiště pro drobný hmyz.

Petr Krupař usedá za volant stroje a pomocí radlice a háků zvedá kusy kmenů.

Když se podaří kmeny poskládat, hledají se vhodné plochy, kam umístit dva dřevěné brouky. Každý z nich váží 100 kilogramů.
„Teď bychom ještě seřízli velký kmen lípy, abychom získali nějakou plochu. Tam umístíme brouka, aby byl stabilní. Musíme ho tam trošku přivrtat."

Broukoviště vznikají nedaleko centra Trutnova

Toto místo v přírodním areálu Bojiště vybrali odborníci cíleně.

Čtěte také

Stejně jako pro první broukoviště, které vzniklo nedaleko řeky Úpy.
„Už když jsme dělali první broukoviště, tak při nakládce štěpky jsme tam našli nosorožíka kapucínka, který je poměrně vzácný a chráněný. Bylo jich tam do deseti kusů. Opravdu se tam pěkně v té štěpce brouci hrabali, oni to mají rádi. Hezky to voní."

Broukoviště má podle mluvčí trutnovské radnice Michaely Dědkové hned několik funkcí.
„Jednou z nich může být i to, že tu máme ozdobu či výzdobu z přírodních materiálů, ale současně to poslouží i z hlediska environmentální výchovy. Občané se mohou dozvědět zajímavé informace o tom, jak funguje příroda a jaké druhy brouků se v broukovištích mohou nacházet."

Město Trutnov vybudování obou broukovišť přišlo na 70 tisíc korun.

Spustit audio

Související