Březnové poplatky: 3,6 milionu - kraj platí méně než čekal

22. září 2010

Pacienti ošetření během letošního března ve zdravotnických zařízeních Královéhradeckého kraje ušetří celkem 3 667 800 korun díky možnosti vyhnout se placení poplatků v krajských zdravotnických zařízeních. Celkem se na regulačních poplatcích v kraji vybralo během března celkem 5 309 600 korun. Přes půl druhého milionu zaplatili pacienti, kteří dar kraje nepřijali. O dar kraje tak má v kraji zájem bezmála 70 procent ošetřených. Nejméně tuto nabídku kraje využívají pacienti ambulance náchodské nemocnice, kde v březnu zaplatilo třicetikorunový regulační poplatek přes 67 procent ošetřených.

Nejčastěji využili nabídku kraje lidé, kteří navštívili pohotovost trutnovské nemocnice, kde si chce devadesátikorunový poplatek nechat uhradit krajem 95 procent ošetřených.
Celkově kraj vyčlenil na letošní rok 50 milionů korun, které by měly možná proplácení těchto darů pokrýt. V únoru dosáhla výše darů v souvislosti s regulačními poplatky 2,8 milionu korun, což bylo stejně jako v březnu méně než kraj předpokládal.
"Peníze, které zbudou z rezervy určené na úhrady poplatků, použije kraj opět ve zdravotnictví. Zítra budou krajští zastupitelé rozhodovat o použití 15 milionů korun z těchto peněz, které pokryjí nejrizikovější dluhy krajských nemocnic v Náchodě a v Rychnově," uvedla Jana Třešňáková, radní odpovědná za oblast zdravotnictví.
Regulační poplatky nemusí platit pacienti v zařízeních spravovaných Královéhradeckým krajem od letošního 1. února. Lidé v případě zájmu o proplacení poplatku krajem uzavírají smlouvy, podle kterých přijímají úhradu poplatku jako dar od kraje. Tuto smlouvu je možné uzavřít přímo v ordinaci či lékárně písemnou nebo ústní formou.

Spustit audio