Braunův Betlém v Novém lese u Kuksu je velkolepé barokní divadlo. Přestavuje dílo slavného sochaře

25. prosinec 2020

V původně loveckém revíru nedaleko Kuksu v Královéhradeckém kraji založil hrabě František Antonín Špork v roce 1725 unikátní sochařskou rezervaci - tak zvaný Braunův Betlém. Bez nadsázky představuje špičku evropského barokního sochařství pod širým nebem. Zároveň je to místo s biblickými příběhy, tajemné i poustevnické.

Ve volné přírodě, v Novém lese mezi Dvorem Králové nad Labem a Kuksem překvapí výletníky unikátní a tajemná sochařská rezervace Braunův Betlém. Skupinu soch a reliéfů vytvořil Matyáš Bernard Braun v první polovině 18. století na přání hraběte Františka Antonína Šporka.

Barokní plastiky a reliéfy vytesané do skály, představují biblické a náboženské postavy a scény. Souborný název Betlém dostala galerie díky ústřednímu motivu narození Ježíše. Původně ji tvořilo 26 figurálních plastik. Dodnes se jich dochovalo už jen deset. A i na nich se dál nemilosrdně podepisuje jak zub času, tak ruce vandalů. Monumentální barokní dílo v krajinné památkové zóně bylo proto v roce 2001 vyhlášeno národní kulturní památkou a zařazeno mezi sto nejohroženějších památek světa.

Záměrem hraběte Šporka, který si plastiky u Brauna po roce 1725 objednal, bylo vytvoření meditačního a výletního místa procházek lázeňských hostů z Kuksu. Znamenitý sochař stvořil své monumentální dílo přímo v pískovcových skalách a v balvanech mezi stromy. Z Nového lesa se tak stal park plný fontán, pousteven, kaplí a obrazů.

Ke galerii v lese vás zavede několik tras

Některé zachovalé sochy se po roce 1750 podařilo před zničením přemístit do špitální zahrady v areálu hospitalu Kuks. Do dnešních dnů zůstala na původním místě skála, na které údajně býval obraz malovaný Petrem Brandlem.

V sochařské galerii dále uvidíte poustevníky Jana Garina a Onufria, sv. Jana Křtitele, Máří Magdalénu, Vidění sv. Huberta, reliéfy Narození Krista, Klanění pastýřů a Příchod tří králů, Krista a Samaritánku u studny Jakobovy a kamenné sedátko s knihou jako pozůstatek poustevny sv. Pavla, na němž údajně sedával mistr Braun.

Barokní socha poustevníka Onufria v Braunově Betlému

Sedm kilometrů dlouhý okruh Braunovým Betlémem a barokně komponovanou krajinou v okolí Kuksu má celkem dvacet zastavení a pěší ho mohou projít za dvě až tři hodiny za jakéhokoliv počasí. Na zhruba tříkilometrovou cestu z Kuksu přímo k Betlému vás naučnou stezkou doprovodí červená turistická značka, zpáteční cesta vede po žluté.

Při příjezdu autem od Žirče vás budou navigovat hnědé směrovky až na parkoviště v Hřibojedech, které sousedí se vstupem do areálu s barokní sochařskou galerií. Odtud je to už nenáročná procházka přímo k Braunovým sochám, která ale, stejně jako sedmikilometrový okruh, není vhodná pro vozíčkáře a kočárky.

autor: VaW
Spustit audio