Braunův Betlém, unikátní skupinu soch z 18. století v lese u Kuksu, připravují restaurátoři na zimu

11. listopad 2022 13:59

Téměř 300 let starý Braunův Betlém, unikátní sochařské dílo z první poloviny 18. století, zbavuje skupina restaurátorů mechů a lišejníků. Do lesa nedaleko Kuksu na Trutnovsku si přinesli i ethanol a plachty na zakrytí soch. 

„Tady v těch hloubkách bychom to měli důkladně vyčistit pomocí tenkých kartáčků. Ty plochy už jsou dobré.“ Petr Rejman z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice dává pokyny studentkám, které mají na starosti hrubé očištění celé kulturní památky Braunova Betlému. Současně doplňuje, jak přesně práce vypadají.

Čtěte také

„Provádíme čištění kamene kartáčky od řas, lišejníků a mechů, které samozřejmě během letního období narostly. Objevují se spíše ve hloubkách, je nutné je včas odstranit a následně provést další ošetření povrchu.

Hned vedle další kolegyně vylévá vodu z malé kamenné prohlubně. „Samozřejmě voda obecně kamenným dílům škodí. Ale v tuto chvíli je to spíše proto, abychom mohli udělat lokální dočištění. Protože nám ta voda brání v přístupu.

Přesunuli jsme se k další soše, které je už očištěná. Petr Rejman si připravuje plastovou nádobku. „Do ní naliji ethanol a posléze provedu nástřik do úplného nasycení povrchu sochy. Ještě předtím ale celý objekt zakryjeme fólií, aby nedocházelo k rychlému odpařování etanolu a jeho účinek byl co možná nejefektivnější.

Čtěte také

Po několika minutách je socha přikrytá, plachta upevněná kameny a chemické ošetření může začít. „Začneme na zádech sochy a vlhčíme povrch, aby se prosytily póry. Nanesení ethanolu dojde z umrtvení biologického napadení řas a lišejníků. A ta díla potom zase vydrží delší dobu bez toho, co je poškozuje, dodává Petr Rejman.

Sochy Braunova Betlému v lese nedaleko Kuksu na Trutnovsku zůstanou po chemickém nástřiku plachtami přikryté 24 hodin. K jejich dalšímu ošetření se sem studenti a odborníci pardubické univerzity vrátí zase v dubnu příštího roku.

Spustit audio

Související