Brambory zapečené s mletým masem a brokolicí

Nakoukněte s námi do kuchyně rozhlasových posluchačů. Za dnešní recept děkujeme paní Míle z Moravan u Brna. 

„Vzhledem k tomu, že často chystám jídlo pro šest strávníků, vyhovují mi rychlé recepty. Posílám tedy jeden takový, který je u nás velmi oblíbený. Je to recept na brambory zapečené s mletým masem a brokolicí,“ píše paní Míla.

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 500 g mletého masa
  • 100 g anglické slaniny
  • 150 g sýru
  • 2 vejce
  • 1 ks brokolice
  • 2 lžičky majoránky
  • cibuli
  • česnek
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
  2. Růžičky brokolice spaříme vroucí vodou.
  3. Rozpálíme pánev a na troše oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu.
  4. Poté přidáme mleté maso, osolíme a opepříme.
  5. Směs zamícháme a přidáme k ní rozetřený česnek s majoránkou.
  6. Opékáme, až je maso hotové. Na dno zapékací mísy vymazané tukem dáme polovinu brambor.
  7. Na ně dáme vrstvu směsi z pánve a také brokolici.
  8. Zbytek brambor ušťoucháme a smícháme se žloutky a sněhem z bílků.
  9. Můžeme osolit.
  10. Tuto bramborovou kaši dáme na brokolici a navrch posypeme strouhaným sýrem.
  11. Pečeme asi třičtvrtě hodiny na 170 °C.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...