Brambory v kuchyni určitě neberou bramborovou medaili. Udělejte si je plněné s dvěma druhy sýrů

Jídla z brambor jsou v naší kuchyni ceněné zlatem. Patří mezi základní ingredience české kuchyně. Dají se z nich dělat nejrůznější pochoutky, jak slané, tak i ty sladké. Obojí jsou chuťově výborná a levná. A bramborová jídla jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.

Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Plněné brambory s dvěma druhy sýrů vám určitě přijdou k chuti.

Suroviny:
10 kusů středně velkých brambor, 100 g anglické slaniny, 100 g eidamu, 150 g nivy, 200 ml zakysané smetany, cibulka s natí, tymián, bazalka, sůl, pepř

Postup:
Očištěné brambory uvaříme ve slupce do poloměkka.
Mezitím nakrájíme slaninu a cibulku na kostičky a lehce osmažíme na pánvi.
Vychladlé brambory vydlabeme.
Vydlabaný vnitřek dáme do misky a přidáme slaninu s cibulkou, zakysanou smetanu, nahrubo nastrouhané sýry, tymián, bazalku, sůl a pepř.
Vzniklou směsí plníme brambory, skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme v troubě cca 30 minut.

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Plněné brambory

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor. Do Evropy brambory přicestovaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.