Bramborové placky plněné pikantním kuřecím masem. Udělejte si jich raději víc, budou rychle mizet

Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambora. Dají se z ní dělat nejrůznější pochoutky, i ty sladké. Jednou z variant jsou placky z bramborového těsta, které si můžete udělat plněné pikantním kuřecím masem.

Ingredience
  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 ks červené papriky
  • 2 ks bílé papriky
  • 2 rajčata
  • 1 ks větší bílá cibule
  • 4-5 stroužků česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • podle chuti mletý kmín
  • podle chuti mletá červená paprika
  • sůl
  • chilli
  • Placky:
  • 6 brambor
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 150 g zakysané smetany
  • černý mletý pepř
  • sůl
  • olej

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.

Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.

Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.

Do kuchyně se dostaly až v 18. století. Kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly v Evropě poptávku po bramborách.

Postup:
Na oleji si opečeme nakrájenou cibuli, poté přidáme na nudličky nakrájené
papriky a také opečeme. Přidáme na nudle nakrájená kuřecí prsa, osolíme, přidáme mletou červenou
papriku, drcený kmín, sójovou omáčku a opečeme. Podlijeme vodou, přidáme prolisovaný česnek, nakrájená rajčata, chilli a protlak
a vaříme asi 15 minut.
Nakonec můžeme zahustit solamylem nebo moukou, pokud je třeba.
Podáváme v bramborové placce, kterou si upečeme na samostatné pánvi.
Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a dochutíme solí.
Přidáme zakysanou smetanu a promícháme. Přidáme vajíčko a mouku a dobře zpracujeme.
Na pánvi rozehřejeme olej a smažíme placky dozlatova z obou stran.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.