Bramborové placky plněné pikantním kuřecím masem. Udělejte si jich raději víc, budou rychle mizet
Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambora. Dají se z ní dělat nejrůznější pochoutky, i ty sladké. Jednou z variant jsou placky z bramborového těsta, které si můžete udělat plněné pikantním kuřecím masem.
- 600 g kuřecích prsou
- 1 ks červené papriky
- 2 ks bílé papriky
- 2 rajčata
- 1 ks větší bílá cibule
- 4-5 stroužků česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- podle chuti mletý kmín
- podle chuti mletá červená paprika
- sůl
- chilli
- Placky:
- 6 brambor
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 150 g zakysané smetany
- černý mletý pepř
- sůl
- olej
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.
Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.
Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.
Do kuchyně se dostaly až v 18. století. Kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly v Evropě poptávku po bramborách.
Postup:
Na oleji si opečeme nakrájenou cibuli, poté přidáme na nudličky nakrájené
papriky a také opečeme. Přidáme na nudle nakrájená kuřecí prsa, osolíme, přidáme mletou červenou
papriku, drcený kmín, sójovou omáčku a opečeme. Podlijeme vodou, přidáme prolisovaný česnek, nakrájená rajčata, chilli a protlak
a vaříme asi 15 minut.
Nakonec můžeme zahustit solamylem nebo moukou, pokud je třeba.
Podáváme v bramborové placce, kterou si upečeme na samostatné pánvi.
Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a dochutíme solí.
Přidáme zakysanou smetanu a promícháme. Přidáme vajíčko a mouku a dobře zpracujeme.
Na pánvi rozehřejeme olej a smažíme placky dozlatova z obou stran.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.