Bramborová máčka - dobrota ze slováckého Vlčnova

Vaříme z knížky: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku 2, která získala na 17. ročníku mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu Znojemský hrozen ocenění v soutěži „Kuchařská kniha roku". Ocenění putuje poprvé v historii do Uherského Hradiště a na Slovácko vůbec a patří především všem, kteří se na vzniku této knihy jakkoli podíleli.

Světlo světa spatřila Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II na Slováckém festivalu chutí a vůní v Uherském Hradišti v roce 2014 v nákladu 3000 výtisků a ihned si získala tolik příznivců, že dotisk následoval do dvou měsíců.

„Věříme, že pro čtenáře je tato kniha sama o sobě milou vzpomínkou na dětství, pro některé naopak motivací k návratu k tradiční slovácké kuchyni bez dochucovadel a konzervantů. Samy jsme téměř všechny recepty připravily a víme, že všechna jídla takto připravená jsou chutná a zdravá, bonusem je skutečnost, že použité suroviny jsou na Slovácku běžně dostupné", shodují se realizátorky Renáta Polišenská, tajemnice Regionu Slovácko a Lenka Durďáková.

Čtěte také

Šumajstr, šlíšky, přesňáky, ušmúraný regiment... Sbíhají se Vám sliny? Pak jsou chutě a vůně slovácké kuchyně určené právě pro vás!

Budete potřebovat tyto suroviny:

5 středních brambor
hladká mouka
1 lžíce sádla
1 menší cibule
1 sterilovaný nebo kvašený okurek
3 vejce
1 stroužek česneku
kmín
sůl
pepř
ocet

Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku 2 získala na 17. ročníku mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu Znojemský hrozen ocenění v soutěži „Kuchařská kniha roku".

Postup přípravy bramborové máčky:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody.
V kastrolku připravíme tmavou zásmažku ze sádla, hladké mouky, kmínu a cibule.
Cibuli přidáváme, když začne zásmažka růžovět. Mícháme a dáváme pozor, abychom ji nepřipálili.
Zásmažku vmícháme k uvařeným bramborám, přidáme nastrouhanou okurku a podle chuti přikyselíme. Přidáme sůl a pepř.
Na závěr přidáme vejce, které rozklepneme do máčky přes vidličku. Vejce necháme v omáčce srazit a těsně před odstavením z ohně přidáme prolisovaný česnek.

Pro Slovácko jsou typické kroje, cimbálovka, úchvatná příroda a pití slivovice a samozřejmě víno. Díky tomu, že tento kraj patřil k chudším, vařili zdejší lidé hlavně ze surovin, které si vypěstovali, a pak i z toho, co posbírali v okolí.

Důležitou součástí jídelníčku jsou tedy bylinky, houby, maliny, ostružiny, trnky. Právě na Slovácku můžete ochutnat marmelády, mošty či víno z plodů oskeruše. Tenhle strom, jeřáb, se tu vysazuje na vinohradech, okolo polních cest.

Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku 2 získala na 17. ročníku mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu Znojemský hrozen ocenění v soutěži „Kuchařská kniha roku".

Ve velkém se tu také používají luštěniny, typickým jídlem je šumajstr z fazolí, krup a škvarků. A jako v mnoha regionech České republiky se i tady vaří hojně ze zelí a brambor.

Tradiční událostí na Slovácku jsou také zabijačky. Maso se v tomhle kraji jedlo výjimečně, především o víkendu nebo při slavnostních okamžicích.

Pokud se chcete ponořit do slovácké kuchyně hlouběji, pořiďte si Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku I. nebo II. Obě obsahují přes sto pokrmů, které byly posbírány v rámci speciální gastronomické kampaně.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.